V případu vraždy léčitele Richarda Š. z Kutné Hory došlo ve středu při hlavním líčení na další z klíčových momentů. Svůj znalecký posudek totiž soudu předložili odborníci, kteří se zabývali tím, do jaké míry lze Magdaleně týrané sadistickým léčitelem vyčítat, že nebyla schopna kriticky vyhodnotit jeho přání a příkazy.

Jako první se ke slovu dostal forenzní psychiatr Jaroslav Maxmilián Kašparů: „Měl jsem možnost znalecky vyšetřovat Magdalenu Š. v den spáchání trestného činu. Vycházel jsem ze dvou pramenů, zaprvé z dokumentace, kterou jsem měl k dispozici. Druhým pramenem byla přímo její explorace ve vazební věznici na Pankráci,“ zahájil svou řeč. Soudnímu senátu pak začal popisovat, jakým způsobem se léčiteli podařilo získat kompletní kontrolu nad osamělou zubařkou.

Richardovi se podle něj podařilo sestavit celou pyramidu manipulativních technik, na jejímž vrcholu byl tzv. indukovaný blud. „Bludy jsou pevné, neotřesitelné a přetrvávající přesvědčení. Jde o těžkou psychickou poruchu, která je podobná jiným poruchám, ale je vyvolaná z vnějšku. Člověk tomuto bludu pak podřizuje své jednání,“ vysvětlil Kašparů. K manipulaci s obžalovanou Magdalenou měl podle něj léčitel Richard systematicky používat pocit viny a pocit strachu. V kombinaci s naprostou izolací od běžných lidí, spánkovou deprivací a celkovou vyčerpaností podle znalce toto vše vedlo k tomu, že její mozkové pochody začaly fungovat paradoxně.

„Ovládací schopnosti obžalované byly v době spáchání trestného činu zcela vymizelé. Říkám to při vědomí toho, že se zde řeší případ, který vstoupí do historie práva, psychologie i psychiatrie,“ prohlásil u pražského městského soudu profesor Kašparů. „Byla v té chvíli mimo normalitu, zfanatizovaná,“ pokračoval. Podle něj byla žena přesvědčená o tom, že její partner čte myšlenky, že umí cestovat v čase, že mu pomáhají kosmické síly a že všechno ví.

Zubařka, kterou soud ponechal ve vazbě, podle Kašparů vůbec není nebezpečná pro společnost. „Doporučoval by u ní co nejdříve ambulantní psychiatrické i psychologické léčení. Potřebuje se dostat ze stresů, můžeme u ní mluvit o posttraumatickém stresovém syndromu,“ řekl.

Video
Video se připravuje ...

Magdalena Š. přichází k soudu. (6. června 2023) Blesk.cz - Daniel Šesták

Znalecké posudky byly vypracovány i na obžalovanou učitelku Irenu S. I v jejím případě soudní znalci Ilja Žukov a Slavomil Fischer uvedli, že byla pod silným vlivem indukovaných bludů. Žukov jednoznačně odmítl, že by Irena S. pouze předstírala, že těmito bludy trpí. Během jeho vyšetření učitelka stále vycházela z bludů, které jí Richard nasadil do hlavy. „Musela by být naprosto geniální, což není, aby své bludy dokázala takto dokonale nasimulovat,“ podotkl psychiatr Žukov.

Hrozí sebevražda?

Pobyt Ireny S. na svobodě podle jeho názoru rozhodně není pro společnost hrozbou. „Ona není žádný zabiják, žádný vrah, není asociál, není nebezpečná. Ona prostě uvěřila,“ uvedl Žukov. Nebezpečná by podle něj mohla být pouze sama sobě: „Vidím tam riziko, že ona sama do budoucna tu situaci nezvládne. Nelze vyloučit, že by si sama vzala život. Ona s ním měla emoční vazbu jinou než Magdalena.

Znalec Slavomil Fischer se k těmto obavám připojil: „Chtěl bych doporučit to, co už zaznělo, tedy ambulantní léčba, protože až dojde k úplnému vymizení těch bludů, může dojít k sebepoškozování.

S jejich závěry ale úplně nesouhlasí znalkyně Monika Holečková. U Magdaleny se podle ní v důsledku dlouhodobého soužití s trýznitelem vyvinula porucha přizpůsobení, ta podle ní ale nemohla Magdalenino jednání příliš ovlivnit a nelze podle ní soudit, že by u ní byly potlačeny rozpoznávací a ovládací schopnosti. „Je to lehká porucha a nenarušuje kontakt s realitou. Příznakem je, že člověk může mít horší náladu, pocit tísně na hrudi, úzkostlivé stavy, ale je to porucha, která není forenzně významná. Žádnou jinou poruchu jsem u ní nezjistila,“ uvedla na konto obžalované zubařky psychiatrička Monika Holečková.

Fotogalerie
31 fotografií