V uplynulých měsících se na pracovníky Národního památkového ústavu obrátil muž s žádostí o vystavení osvědčení k vývozu uměleckého díla mimo území České republiky s cílem pravděpodobného prodeje. Konkrétně se jednalo o sochu svatého muže. Pracovníci úřadu na základě znaleckého posudku zjistili, že se jedná o sochu sv. Zachariáše, která byla odcizena na přelomu října a listopadu roku 1985 z kaple sv. Anny v Jaroměři.   

Jedná se o významnou památku lokálních kulturních dějin, evidovanou v Ústředním seznamu památek ČR. Na základě těchto skutečností pracovníci úřadu kontaktovali pražské kriminalisty, kteří si případ převzali do své kompetence a sochu zajistili. Aktuálně je hodnota sv. Zachariáše v rozmezí od sto do dvě stě tisíc korun.

Kriminalisté prověřováním případu a výslechem osoby žádající o osvědčení k vývozu nezjistili, že by se dopustila trestného činu, neboť sochu prokazatelně koupila v dobré víře od jiné osoby. Socha světce z druhé poloviny 18. století ve stylizovaném šatu židovského velekněze byla včera v průběhu dne po téměř čtyřiceti letech vrácena Římskokatolické farnosti v Jaroměři. 

Fotogalerie
5 fotografií