Dva muži vstoupili do kavárny v Tusarově ulici v půli května, na kafe ale nešli. „Využili nestřeženého okamžiku a ze zdi odcizili volně zavěšený obraz jednoho z umělců, čímž způsobili škodu za bezmála sto padesát tisíc korun. Ihned poté z kavárny odešli a zmizeli v nedalekém parku,“ uvedl policejní mluvčí Richard Hrdina.

Při činu je zachytily kamery, policisté záběry zveřejnili a žádají veřejnost o pomoc při pátrání po zlodějích. „Pokud muže na kamerovém záznamu poznáváte, nebo máte jakékoliv informace, které by vedly k jejich dopadení, kontaktujte prosím linku 158. Pachatelům hrozí v případě dopadení a odsouzení za trestný čin krádež až pět let za mřížemi,“ dodal mluvčí.

Jeden pachatel zadržen

Dva měsíce nato došlo ke kýženému pokroku v pátrání. „Kriminalisté z 8. oddělení Prahy I získali několik poznatků, na jejichž základě se jim jednoho z pachatelů podařilo vypátrat. Stále jim ale uniká druhý muž, který na záznamech obraz nesl,“ sdělil Hrdina 25. srpna. Jde konkrétně o muže s tmavými brýlemi. Jeho komplic (24) nyní čelí obvinění z krádeže a hrozí mu až pět vězení. Co ten druhý?

„Hledaný se ho nejspíše ihned po krádeži pokusil někde prodat a tím by mohl ohrozit trestním stíháním někoho dalšího. Koupí takového obrazu by se totiž dotyčný kupec mohl dopustit trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti, za což hrozí až čtyřletý pobyt za mřížem,“ varuje mluvčí. 

Video
Video se připravuje ...

Policisté pátrají po zlodějích, kteří ukradli obraz. Policie České republiky

Fotogalerie
4 fotografie