Motivem pro tak hrůzný čin měla být podle obžaloby pětka, kterou mladík od učitele Jana dostal o den dříve, tedy 30. března, z předmětu sdělovací technika. Kvůli špatné známce a také kvůli dlouhodobě špatnému vztahu mezi ním a učitelem u Jaroslava Ř. podle spisu vygradoval pocit křivdy a frustrace. Obžaloba tvrdí, že mladík chtěl učitele nejprve upálit, kvůli čemuž si přes internet objednal zapalovač a benzin. Když mu ale matka ráno v den činu pohrozila, že bude muset změnit školu, rozhodl se konat hned – učitele zabít. Předstíral, že jde na procházku, a vzal si s sebou mačetu, rukavice a nůž. Ve škole v Ohradní ulici se pak schoval na toaletách, čekal, až učitel vejde do svého kabinetu, a vyrazil za ním. 

Video
Video se připravuje ...

Zadržení studenta (19) podezřelého z útoku mačetou na učitele 

Když učitel mladíka viděl, jak přichází k němu do kabinetu, vstal ze židle a šel k němu. Jaroslav Ř. mu podle obžaloby zasadil několik ran 60centimetrovou mačetou ze shora na hlavu, do krku i do zad. Nezastavilo ho, ani když učitel ležel na zemi. S brutálním útokem přestal, až když si byl jistý, že je učitel mrtvý. Učitel při obraně mj. také přišel o tři prsty.

Ze školy potom Jaroslav Ř. utekl, aby ho nemusel pouštět vrátný, vyskočil oknem a jel na nádraží Kačerov a odtud na Zbraslav. Tam si chtěl u Vltavy vyčistit krev z kalhot. Když mu volali rodiče, předstíral, že o ničem neví. Policie ho zadržela v Dolních Břežanech, v té době nebyl pod vlivem alkoholu ani drog.

Jaroslav Ř. v pondělí u pražského městského soudu pronesl: „Jak už jsem říkal všem, nechtěl jsem to udělat, ale on mě k tomu prostě vyprovokoval.“ Dále za něj hovořil jeho obhájce. „Cítí se být vinen, s obžalobou víceméně souhlasí, až na přípravu benzinu a zapalovače,“ uvedl.

Emotivní výpověď a pláč

Následovala krátká pauza, soudce se pak Jaroslava Ř. zeptal na jeho motivaci. Mladík se ve své výpovědi několikrát rozezleně rozkřičel na celou místnost, jak ho ovládl vztek, nechyběly ani vulgarismy. „Nejdřív jsem chtěl přijít a zeptat se ho, proč mi tohle udělal, proč se tak chová, chtěl jsem ho jen vystrašit. Choval se předtím v pohodě, ale na tomhle zkoušení mě totálně ponížil. Zesměšnil mě, říkal mi, že neudělám zkoušky, maturitu, to mě tak vytočilo. Kdyby to udělal mimo třídu, osobně, ale on mi to řekl před celou třídou. Před celou třídou, do p*či!“ Soudce ho následně vyzval, aby se uklidnil.

Nato se Jaroslav Ř. rozvzlykal. „Nechtěl jsem být šikanovaný jako na základní škole, šikana od učitele… Chápete to, ty v*le?“ řekl s pláčem. Soudce následně rozhodl, že přečtou výpověď, kterou Jaroslav Ř. už dříve poskytl policii.

„V kabinetu jsem se ho zeptal, proč to nebylo na čtyřku, a on řekl, že prostě nebylo Postavil se a šel ke mně. Když viděl mačetu, chtěl mi ji vzít, shodil jsem ho na zem, on se postavil a chtěl se na mě znovu vrhnout a v tu chvíli to začalo,“ stojí v Jaroslavově výpovědi. „Učitel volal o pomoc, rukama si chránil hlavu. Po několika úderech spadl na zem. Já jsem pokračoval, protože jsem si vzpomněl, jak se k nám choval. Až když jsem si byl jistý, že je po něm, jsem přestal, prostě když už mi přišlo, že má dost,“ popsal mladík policistům s tím, že učitel ponižoval i ostatní spolužáky. 

„Při zkoušení se mi smál, že jsem dostal za pět. Měl jsem pocit, že si na mě zasedl, užíval si, že něco neumíme. Nikdy nikoho nerozbrečel, ale hodně lidí naštval. Ve druhém ročníku se choval jako normální učitel, ve třetím jako blázen. Víceméně jsem se pro spolužáky obětoval,“ dodal obžalovaný muž. Po přečtení výpovědi se soudce Jaroslava zeptal, zda chce něco dodat, ten odvětil, že nechce.

Zavražděný muž vyučoval přes 30 let, v práci pokračoval i v důchodovém věku. Pozůstalí po obžalovaném požadují miliony korun za majetkovou a nemajetkovou újmu.

Fotogalerie
89 fotografií