Soud se dále zabývá případem muže, který měl sexuálně zneužít svého teprve desetiletého syna při společné koupeli. V úterý do případu vnesli více světla svědci, konkrétně členové rodiny, ve které se tyto skutky odehrály. Slovo dostala jak manželka obžalovaného, tak jeho nevlastní syn a dcera. Jeho druhá nevlastní dcera předvolána nebyla, u soudu pouze zazněla výpověď, kterou řekla již dříve policii. Všichni se shodli na tom, že se jim malý chlapec svěřil, že zacházení jeho otce je mu místy nepříjemné a podezřelé.

Jako první pojal podezření starší nevlastní syn, ten v té době s otcem pobýval u jeho rodičů, kam poškozený chlapeček občas dojížděl. „Občas se mi zdálo, že to, jak si táta s bráchou hraje, v sobě má nějaký sexuální podtext. Přišlo mi, že je u toho hodně fyzického kontaktu a já jsem cítil, že možná něco není v pořádku“, svěřil se soudu starší syn.

Ujaly se toho sestry

Celou situaci více objasnila chlapcova sestra, která má se svým nevlastním otcem také otřesné zkušenosti. Ta uvedla, že jí starší z bratrů jednoho dne svěřil, že byl svědkem podivné situace mezi mladším bratrem a otcem, dívka se následně desetiletého chlapce začala vyptávat.

„Nejdřív se hodně bál a vůbec o tom nechtěl mluvit, skoro až plakal. Až když jsme mu vysvětlili, že se nesmí bát, protože to, co s ním táta dělá, se nesmí a není to správné, tak nám řekl, čeho jsme se obávali, řekl nám, že jej otec nutil sahat na jeho ztopořený penis,“  uvedla. To že se obával něco prozradit, si dcera vysvětluje tím, že malý syn se bál otce ohrozit: „Bratříček věděl, že táta byl ve vězení, podle mě brečel, protože věděl, že by mohl odejít znovu,“ řekla jeho sestra soudu.

Skutky se měly odehrát krátce po tom, co obviněného otce propustili z vězení, kde si odpykal šest let za podobné delikty. Těch se dopustil na svých nevlastních, tehdy ještě nezletilých dcerách. Sestry nemínily mladšího bratříčka ponechat stejnému osudu, a proto se věci ujaly s větším zájmem než jejich matka, která je zároveň matkou poškozeného chlapečka.

Starší ze sester výpovědi pro policii uvedla, že jakmile se o údajném jednání otce dozvěděla od mladší sestry, vzala si bratříčka stranou, aby si s ním v klidu o všem do detailu promluvila, přičemž jeho odpovědi nahrála na diktafon. Nahrávku potom policii také předala. Sourozenci nezávisle na sobě předávali tyto informace své matce.

Matčino svědectví do ostatních výpovědí zapadlo bez výraznějších rozporů, uvedla, že ona se o těchto skutcích dozvěděla od mladší dcery. „Když jsem se na to poprvé zeptala manžela, zpočátku nic moc neřekl, po několika dotazech ale připustil, že se k sobě ve vaně možná trochu přip*delili,“ popsala matka u soudu, jak jí incident vysvětlil manžel. Bližší detaily se jí dostaly až od ostatních členů rodiny. Jednat začala až s odstupem času, případ oznámila sociální pracovnici, která případ předala policii.

Sám obžalovaný se k jejich svědectví nijak nevyjadřoval, už při prvním zasedání uvedl, že je pravda, že se se synem koupal, nikoli však kvůli sexuálnímu uspokojení. Ztopořený penis vysvětlil teplou vodou a uvedl, že ho mrzí, že to syn vnímal takto, zároveň uvedl, že si tyto události už příliš nepamatuje. 

Jak je na tom chlapeček?

Vyjma svědků si soud v úterý vyslechl také soudní znalce, kteří připravili posudek jak na poškozeného chlapečka, tak na jeho otce, ten ale v dokazování velký význam neměl. „V případě chlapce v souvislosti s touto událostí vznikla úzkostně depresivní reaktivita na projednávanou událost, která může být riziková pro jeho další vývoj. Netrpí žádným závažným duševním onemocněním“, uvedl ve svém posudku znalec Koutek. Psychika poškozeného syna tedy není od incidentu nijak významně narušena, činí mu ale problém na celou záležitost vzpomínat, vybavovat si jí a vracet se k ní.

Jako poslední se na řadu dostal znalec z oboru kybernetiky, jehož úkolem bylo zjistit, jakým způsobem se do mobilu obžalovaného dostaly soubory obsahující dětskou pornografii, z jejíhož přechovávání je muž také obviněn. Znalec potvrdil, že není možné, aby se v paměti telefonu objevily pouze při prohlížení na internetu, ale musely být do mobilu přímo staženy. Jeho výstup bude u dalšího jednání pokračovat. Soud bude pokračovat koncem listopadu.