Šestatřicetiletá matka dvou dětí od loňského dubna čekala svého třetího potomka. Těhotenství tajila, nosila volné oblečení a chodila do práce. Když jí začaly v práci kontrakce, odešla domů. Pro porod před loňskými Vánoci si vybrala sklep.Nad tím, co následovalo, zůstává rozum stát.

Narozeného syna údajně zabalila do deky a odložila do květináče, zřejmě hlavičkou dolů! Druhý den ráno měla jít normálně do práce. Po příchodu partnera se mu však přiznala a den nato se šla nakonec sama udat na policii. K otřesnému činu došlo v Neratovicích na Mělnicku. Kvůli ukrutnému činu skončila u soudu. Hrozí ji dvacet let vězení, případně až výjimečný trest!

Zdravé miminko udusila

„Pitevní nález svědčil o tom, že se jednalo o dítě donošené, zralé, mimoděložního světa životaschopné,“ popisuje soudní odbornice z oboru zdravotnictví a soudního lékařství. Je prý jasné, že miminko po porodu dýchalo. Příčinou smrti bylo udušení zakrytím dýchacích otvorů a neadekvátní polohou. Po otázce státního zástupce na to, jak dlouho dušení trvalo, odpověděla soudní lékařka, že nelze poznat přesný časový údaj. „Nejméně minuty nebo nízké desítky minut. Spíše bych se přikláněla k jednotkám minut,“ konstatuje.

Navíc prý u novorozence došlo k poranění páteře, roztržení meziobratlové ploténky a také vykloubení několika žeber na obou stranách. „Tato poranění vznikla účinkem tupého násilí o relativně velké intenzitě,“ říká soudní lékařka. Jednalo se nejspíše o ohnutí nebo úder tupým předmětem. Miminko ještě žilo, když došlo k poranění! Navíc bylo při vědomí. Podle soudní lékařky způsobila taková poranění velkou bolest.

Matka zavražděného novorozence stanula před soudem.
Autor: Blesk: David Malík

Vše kvůli příteli?

Motivem, proč o těhotenství nikomu neřekla, ani svému partnerovi, rodila doma a nakonec syna usmrtila, byl prý strach o partnerský vztah. „Měla hlavně strach, aby nepřišla o partnera,“ tvrdí o obžalované doktorka z oboru psychologie a psychiatrie. I když prý nebyl jejich vztah idylický, měla ho obžalovaná na prvním místě. Bála se, že dítě vstoupí mezí ní a jejího přítele. A nevadilo ji, že občas dostala „pár facek“. Podle výpovědi jedné ze svědkyň jí totiž měl partner po alkoholu občas uhodit.

 Už jednou před 7 lety porodila v koupelně, partner jí slyšel, zavolal záchrannou službu a miminko nechala v nemocnici a ihned nabídla k adopci. Přitom prý obžalovaná nemá žádnou psychickou chorobu. „Posuzovaná netrpí žádnou duševní poruchou,“ říká soudní znalkyně. Intelektem se prý nachází spíše ve vyšším průměru. Netrpí ani žádnými závislostmi. 

Neempatická a neetická

„Já ji považuji za neempatickou a neetickou osobnost,“ dodává soudní znalkyně. Domnívá se, že celá situace byla připravena. Nepřiznala, že je těhotná, tvrdila, že ztloustla a ve sklepě měla deky a květináč s hlínou.

Státní zástupce zmínil, že si obžalovaná porod nepamatuje. Podle soudní znalkyně si během výpovědí protiřečí. „I její chování bylo racionální,“ myslí si soudní znalkyně. Dle obžaloby porodila, dítě zabalila do deky a svým způsobem nacpala do květináče. Poté se šla umýt, vyprat prádlo a uklidit. Konečný verdikt zatím ještě nezazněl. Soud bude pokračovat 27. září.

Video
Video se připravuje ...

Žena přinesla na policejní služebnu mrtvého novorozence. Blesk: David Malik

Fotogalerie
29 fotografií