Žena chtěla přes internetovou aplikaci za 2,5 tisíce prodat dámskou kabelku. Nato ji přes chat v oné aplikaci kontaktoval zatím neznámý zájemce, který chtěl kabelku koupit. „Požádal ji o zaslání jejího osobního e-mailu, na který jí odeslal fiktivní odkaz. Ten ji přesměroval na podvodné stránky internetového obchodu a dále na platební internetovou bránu,“ popsala způsob podvodu policejní mluvčí Violeta Siřišťová.

Žena pak v jednom z odkazů vyplnila údaje ke své platební kartě. To ovšem neměla dělat. „Podvodník tak z poškozené, která byla po celou dobu v domnění, že se jedná o stránky pravé, vylákal osobní přístupové údaje do internetového bankovnictví,“ uvedla mluvčí. Pachatel tak měl rázem volné pole působnosti - pomocí několika finančních transakcí se mu podařilo ženě ze spořicího účtu vybrat několik desítek tisíc korun. 

Policisté v průběhu šetření zajistili kamerové záznamy, které zachycují několik podezřelých při komunikaci s dalšími lidmi - po těch chtěli, aby z účtu poškozené vybrali peníze. Zároveň policisté také získali fotografii ženy, která z bankomatu peníze vybrala. „Pokud podezřelé na záběrech poznáváte, nebo víte, kde by se mohli zdržovat, ozvěte se prosím na linku 158,“ žádá Siřišťová. Za podvod a neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací hrozí gaunerům až pětileté vězení. 

Policisté při té příležitosti znovu upozornili na to, jak důležitá je v on-line prostředí pozornost a ostražitost. „Vždy dbejte na ochranu osobních údajů a nikomu nesdělujte hesla k účtům nebo PIN platebních karet. Věnujte dostatek času a pozornosti podmínkám při prodeji zboží. Ověřujte si informace, které získáte. Pokud zboží prodávám, peníze očekávám a nikde svůj PIN nezadávám,“ radí policisté.

Video
Video se připravuje ...

Pachatelé připravili podvodem ženu z Prahy o více než 50 tisíc. Policie České republiky

Fotogalerie
6 fotografií