Postrach pražských garáží, aut a kočárkáren, jenž byl v celostátním pátrání, zadrželi policisté v pražských Letňanech. 33letý muž byl v minulosti už třikrát odsouzen za majetkovou trestnou činnost k trestu za mřížemi, kde strávil dohromady sedm let. Naposledy ho pustili letos v dubnu, dlouho to ale nevydržel a s krádežemi začal znovu.

„Při svých nočních zlodějských výpravách se s využitím svého ručního nářadí vloupával do podzemních garáží, vozidel, kočárkáren a dalších objektů, kde bral vše, co mělo nějakou hodnotu,“ popsala policejní mluvčí Violeta Siřišťová.

Jeho nejoblíbenějším lupem byla jízdní kola - často se stávalo, že na kradeném kole přijel na další místo činu, kde ukradl jiný bicykl a ten dříve ukradený tam nechal. „Při vloupání do obchodu na pražském Žižkově měl ještě štěstí, neboť od majitele, který v provozovně přespával a kterého probudil hluk při páčení dveří prodejny, dostal při pronásledování pouze „nakopáno“, ale i tak z místa uprchl,“ popsala jeden z případů Siřišťová.

Kriminalisté dobře věděli, o koho jde, po intenzivním pátrání se jim podařilo také zjistit jeho současné místo pobytu, a tak si na něj počíhali. „V momentě, kdy se vracel ze svých nočních toulek, překvapili ho kriminalisté. Za užití donucovacích prostředků hmatů, chvatů a hrozby namířenou zbraní využili kriminalisté nejen k zabránění útěku podezřelého, ale i k překonání odporu, který při zadržení kladl,“ uvedla mluvčí.

Při důkladné prohlídce u něj našli zlodějské náčiní i spoustu peněz, při domovní prohlídce pak našli řadu kradených věcí i další nářadí včetně speciálního rozlamovače zámků. „Policejní komisař prozatím muže obvinil z deseti skutků krádeží, porušování domovní svobody a poškození cizí věci, kdy je předpoklad rozšíření obvinění o další desítky trestných činů,“ dodala mluvčí s tím, že způsobená škoda sahá ke čtvrt milionu. Gauner skončil ve vazbě.

 

Video
Video se připravuje ...

Policisté zadrželi recidivistu, který si v Praze nakradl za čtvrt milionu. Policie České republiky

Fotogalerie
11 fotografií