Neobvyklou situaci řešili policisté začátkem srpna - tehdy ještě neznámý muž se během jediné hodiny vloupal hned do čtyř objektů na Václavském náměstí. „Nejprve se vloupal do hotelu, kde pod smyšlenou legendou vylákal z hotelového pokoje hosta a poté se mu pokusil vykrást pokoj,“ popsal první případ mluvčí pražských policistů Richard Hrdina. Hned potom muž vstoupil do knihkupectví, kde rozbil skleněnou vitrínu a ukradl několik sad luxusních per.

Jeho další zastávkou byl hotel, kam se dostal přes střechy budov, a vypáčil dveře, jenže ho vyrušila ostraha. Pak pokračoval do dalšího hotelu, kde rozbil dveře balkonu a z pokoje ukradl mobil. 

Mezitím už policisté dorazili na místo první krádeže, kde zajistili kamerové záznamy. Po podezřelém, který na nich byl zachycen, začali okamžitě pátrat. Netrvalo dlouho a jeden z policistů gaunera spatřil na ulici a vydal se za ním. 

„Ten na nic nečekal a zaběhl do stanice metra Můstek. Podezřelý muž se nechtěl nechat chytit za žádnou cenu a před policistou utíkal snad všemi chodbami ve vestibulu. Oba předvedli výkon hodný atletů a po několika seběhnutých a znovu vystoupaných schodištích, běhu po eskalátorech a hry na schovávanou za nástupištními pilíři zvítězil ten, kdo měl více rozumu a zkušeností,“ uvedl Hrdina.

Pronásledovaný muž totiž vběhl na eskalátory, nevšiml si ale, že místo nahoru jedou dolů. Policista věděl, že dříve či později muže schody přemohou, a tak v klidu čekal dole, až k němu vyčerpaného gaunera dovezou, což se také stalo. „Policista muže zpacifikoval a za pomoci hlídky cizinecké policie ho společně omezili na osobní svobodě,“ uvedl mluvčí.

Záhy policisté zjistili, že se jedná o recidivistu, který je v celostátním pátrání - vyhýbal se totiž nástupu do výkonu trestu, kam ho soud poslal za majetkové trestné činy. „Z vazby, která na něj byla uvalena, tak putoval rovnou do výkonu trestu, který se mu může prodloužit po dalším stání u soudu až o další tři roky,“ dodal Hrdina.

 

Video
Video se připravuje ...

Policisté dopadli muže, který kradl na Václavském náměstí a měl být už dávno ve vězení. Policie České republiky

Fotogalerie
8 fotografií