Žena, kterou během předchozího působení ve zdravotnictví dvakrát propustili, se podle policistů rozhodla podnikat sama. Konkrétně v jednom z bytů v domě v ulici Nekázanka, která se nachází mezi Václavským a Senovážným náměstím. Jako lékařka s uděleným oprávněním k poskytování zdravotnických služeb a s přístupem do elektronické databáze poskytla tento přístup společně s lékařskými razítky svým dvěma společníkům ve věku 33 a 53 let. Kriminalisté zadrželi také dva další lidi, kteří se podíleli na shánění klientů a další distribuci léků.

„Společně začali za úplatu předepisovat léky s obsahem psychotropních látek a recepty buďto prodávali, nebo si léčiva sami vyzvedávali po lékárnách po celé Praze, aby je mohli dále distribuovat. V průběhu jednoho roku takto společně vystavili přes tisícovku receptů na bezmála dva tisíce balení léků. Jelikož se obsah každého balení pohyboval kolem sta tablet, celkově se takto dostali k více než 150 000 kusů léčiv,“ uvedl k případu policejní mluvčí Richard Hrdina.

Skupina také svým klientům, kteří například nechtěli nastoupit do vězení, vystavila lékařský posudek s diagnózou, která jim umožnila zůstat doma. „Pokud na základě lživého lékařského posudku nemohli vykonávat obecně prospěšné práce, tak si mohli klienti odpracovat tento trest přímo v jejich zařízení,“ dodal policejní mluvčí. Žena se svými spolupracovníky také vystavovala lidem falešný pozitivní test na koronavirus, na jehož základě nemuseli týden do zaměstnání.

„Akademici z ulice“

Policistům pomohla odhalit ženu celkem bizarní náhoda. Kromě výše popsaného totiž lékařka vypisovala některým klientům i vysokoškolské tituly na přání. Když potom některé narkomany policisté v centru Prahy zběžně kontrolovali, nevycházeli z údivu.

„Nestačili jsme se divit, jak všechny ty trosky, které známe z Václavského náměstí, jsou inženýři, doktoři, magistři, profesoři filozofie,“ sdělil kriminalista Milan Sojka pro televizi Nova. Právě tento fakt je přivedl na stopu lékařky. „Za nepravdivé lékařské zprávy měla lékařka 1000 korun, za recepty brala 500,“ prozradil kriminalista

 

Všech pět zadržených kriminalisté obvinili z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, a dva z nich navíc z padělání a pozměnění veřejné listiny. Tři z nich jsou stíháni vazebně, hrozí jim až deset let vězení.