Michnovský letohrádek, jenž bývá přezdívaný též coby Rybářský domeček, je ikonickou stavbu na Kampě. Nejen svým vzezřením, ale též faktem, že je neodmyslitelně spjat s legendární komedií Jak utopit dr. Mráčka aneb konec vodníků v Čechách. Něco té malebnosti jemu i jeho okolí – v sousedství stojí Museum Kampa – však ubrala čtveřice sprejerů.

Vyřádili se totiž na zdi zdejšího parčíku. Jejich nepořádek pak musel „uklidit“ Miloslav Černý (52), jenž pro Prahu 1 plní Antigraffiti program, a který mimo jiné odstraňoval graffiti i z nedalekého Karlova mostu. „Praha 1 za zhruba 1,5 milionu korun nechala opravit zeď. Na to konto přišli sprejeři zhruba před čtvrtou hodinou ranní, a pomalovali to tu docela hodně,“ sdělil Černý pro Blesk.

Jejich činnost neunikla podle Černého pozornosti sousedů, kteří o tom dali vědět Městské policii hl. m. Prahy. „Dvojici podezřelých zadržela hlídka městské policie a předala je státní policii. Případem se momentálně zabýváme a šetříme jej,“ sdělil pro Blesk mluvčí Policie ČR Richard Hrdina.

Nejprve zatloukali

Jeho slova potvrzuje mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová. Podle ní strážníci na místo dorazili kolem čtvrté hodiny ráno. „Muž, který vše oznámil, čekal na strážníky a  velmi podrobně jim popsal, jak dotyční vypadali,“ sdělila pro Blesk. „Hlídka pak začala prohledávat okolí a v ulici Malostranské nábřeží pod stěnou ochozu do Říční ulice ucítila typický zápach barev. Zde pak uviděla i dva muže (19 a 18) odpovídající popisu.“

Mladíci se nejprve snažili strážníky přesvědčit, že nic špatného neprovedli, že jsou malíři, a že se vrací z nedalekého ateliéru. „Měli u sebe mnoho sprejů a nejen na rukách měli čerstvé barvy,“ pokračuje Seifertová s tím, že podezření bylo na místě. To se potvrdilo díky mobilu jednoho ze zadržených, kde byly fotografie, jež skupinku zachycovaly při činu. Zbylé dva pachatele ale strážníci na místě už nedohledali.

„K dalším dvěma osobám mladíci řekli, že nejsou žádní práskači,“ pokračuje Seifertová. „Pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci si případ převzala státní policie.“

A za měsíc mohli legálně...

Vandalismus má nadto kuriózní dohru. „Ve spolupráci s Prahou 1 a Skautským institutem budeme poslední týden v srpnu konat street artový festival,“ kroutí hlavou Černý nad tím, že po tu dobu bude sprejerství v lokalitě zcela legální a zeď mu bude přizpůsobena. „Je ad absurdum, že sprejeři přišli už teď. Způsobili tím poměrně značnou škodu, protože poničili mnoho metrů čtverečních.“ Kromě zmíněné škody si zadělali i na pořádný malér.

Video
Video se připravuje ...

Dvojice sprejerů počmárala zeď v parku na Kampě. (14. červenec 2022) Jan Šponar

Fotogalerie
9 fotografií