Nikoliv za pokus o vraždu, nýbrž za ublížení na zdraví z omluvitelné pohnutky byl nakonec odsouzen 40letý Uzbek Allayar B., který loni v květnu na Palackého náměstí pobodal dva lidi. Předsedkyně senátu Lenka Cihlářová muže odsoudila na 18 měsíců s podmíněným odkladem na dobu tří let. „Obžalovaný je vyhoštěn na dva roky z ČR, soud nařizuje propadnutí nože typu motýlek s 10cm čepelí, zdravotním pojišťovnám musí obžalovaný uhradit celkem 193 715 Kč,“ zaznělo v rozsudku, který v pondělí u soudu přečetla.

Celý incident začal tak, že se podnapilý Allayar B. vydal ke skupince mladíků, kteří popíjeli v Zítkových sadech u Palackého náměstí. Podle obžaloby k nim zamířil proto, aby jim vynadal za hlasitě puštěnou hudbu. Podle svých slov se s nimi dal do řeči proto, že mezi mladíky už před jeho příchodem došlo k potyčce, při níž byl jeden z nich, Roman V., zraněn. Allayar B. údajně slyšel, že hovoří rusky, a protože řeči rozumí, šel se na stav zraněného zeptat. 

Státní zástupkyně tvrdila, že Uzbek už v parku vytáhl na Ukrajince nůž typu motýlek. „Soud po provedeném dokazování zjistil poněkud jiný děj, než je popsaný v obžalobě,“ konstatovala Cihlářová.

Podle ní se Uzbek po několika minutách klidné komunikace vydal přes přechod směrem k tramvajové zastávce Palackého náměstí, kde ho jeden ze skupiny napadl, srazil na zem a dvakrát kopl. Allayar B. následně vstal a pokračoval k zastávce, z parku se za ním vydala skupina asi deseti lidí, kteří na něj na zastávce útočili jak slovně, tak fyzicky.

„Udělali si z toho docela slušnou zábavu, kdy agresivním způsobem napadali obžalovaného. Velmi hrdinně - když stál zády k jednomu z útočníků, tak mu ten dal pěstí do hlavy. Když se otočil, tak ho zase jiný velmi hrdinně kopl do těla,“ popsala soudkyně dění, které zaznamenali svědci i městské kamery.

Muž pak vytáhl nůž, načež se skupina začala stahovat, pak ho ale obklíčila, Uzbek se k nim rozběhl a napadl je. Náhodně vybraného cizince, který se do konfliktu předtím nezapojoval, Vasila T., bodl silou do zad, přeťal mu krční tepnu a probodl plíci. Ostatní se pak muže snažili zpacifikovat, přičemž při potyčce se zranil další mladík, utrpěl řezné rány v oblasti ramene. 

Navrhovala nepodmíněný trest

Státní zástupkyně Taťána Prici ještě před vyhlášením rozsudku v závěrečné řeči uvedla, že vina obžalovaného byla plně prokázána. „Napadený stál v době útoku k obžalovanému zády a nijak si ho nevšímal, jednání obžalovaného tak naplňuje všechny skutkové podstaty vraždy, má charakter jednání s rozmyslem,“ uvedla v pondělí u soudu s tím, že útok byl směřován na místo, kde jsou uloženy všechny životně důležité orgány.

Kdyby zraněnému záchranáři a lékaři neposkytli pomoc včas, patrně by zemřel, proto se podle zástupkyně jednoznačně jednalo o pokus o vraždu, za nějž by hrozilo 12 až 20 let vězení. Napadený muž musel být po útoku uveden do umělého spánku a následně operován ve vinohradské nemocnici. „Navrhuji nepodmíněný trest v dolní polovině sazby, propadnutí věci – nože, tzv. motýlka, trest vyhoštění z ČR na 10 let, uhradit škodu zdravotních pojišťoven,“ přednesla svůj návrh.

Podívjete se na šokující video z incidentu na Palackého náměstí. Upozorňujeme, že záběry nejsou vhodné pro slabší povahy.

Video
Video se připravuje ...

Pobodání na Palackého náměstí. 

Obhájce obžalovaného Uzbeka Lukáš Malý uvedl, že muž v Česku žije od roku 2014, vždy se choval korektně a se zákonem neměl problémy. „Poškozený Vasil T. byl silně podnapilý, měl přes dvě promile,“ nechal se slyšet. Podle obhájce nejprve obžalovaný v parku přistoupil ke skupině a několik minut s nimi konverzoval. „Obžalovaný s ostatními dle kamerových záznamů tvoří kruh a nejsou zde vidět žádné emoce. Podle svědka Tomáše V. obžalovaný žádný nůž neměl,“ dodal Malý s tím, že svědecké výpovědi dalších svědků-cizinců, jež u soudu zazněly už dříve, jsou silně nedůvěryhodné. Cizinci podle něj o skutečném průběhu incidentu lhali, aby se nevystavili nebezpečí deportace z Česka.

Znalci vyhodnotili Allayara B. jako jednodušší a emočně labilní osobnost. Uzbek byl podle Malého silně rozrušený a nůž vytáhl kvůli zastrašení až poté, co ho obklopila a mlátila skupina lidí. „Přirovnal bych to ke kryse zahnané do kouta. Nerozlišoval, kdo je útočník. Zvítězily emoce. Útočil proti skupině, ne proti jednotlivci,“ tvrdil advokát.

Co řekl obžalovaný

U soudu se ke svému činu vyjádřil také obžalovaný Uzbek, jeho slova soudu tlumočil tlumočník, muž totiž česky neumí. „Událost, která nastala 15. května 2021, nebyla v žádném případně naplánovaná nebo promyšlená. Ten den jsem měl naplánovanou cestu úplně někam jinam. Bohužel se stalo to, že jsem šel pomoci cizím lidem a stal jsem se terčem útoku. Poprvé za 39 let jsem se ocitl v soudní síni, nikdy jsem v takové situaci nebyl. Celý život jsem pracoval, abych mohl pomáhat své rodině a své matce, neměl jsem v úmyslu někomu ublížit,“ uvedl Allayar B.

Svědci, kteří útok popsali, podle něj lhali. „Mrzí mne, že tito lidé, kterým jsem šel nabídnout pomocnou ruku, u soudu uvádějí nepravdu. Nejsem Evropan, jsem Asiat, ale v Evropě žiju už dlouho, pracuji tu a snažím se pomáhat rodině. Ten den jsem slyšel, že se baví rusky, této řeči rozumím, šel jsem se proto zeptat na stav toho kluka,“ popsal u soudu.

Dodal, že už rok s nikým nemluví a neví, jak na tom jeho matka je. „Matka má tři syny. Dva z mých bratrů již zemřeli. Že jsem ve vazbě, ví jen moje starší sestra, ale matka ne, ona by to už nezvládla. Nakonec bych rád zdůraznil, že to, co se stalo, bylo náhodné, rozhodně ne promyšlené. Tito lidé mi fyzicky ublížili, ale mám opravdu velkou radost, že ten kluk (Vasil T., pozn. red.) to přežil. Nedovedl bych celý život s tím žít. Nepřeji jim nic zlého, omlouvám se,“ dodal na závěr. 

Soudkyně nakonec dala zapravdu obhajobě. „Dle soudu nebylo prokázáno, že obžalovaný jednal s rozmyslem, že by chtěl někomu přivodit smrt,“ uvedla v odůvodnění rozsudku. Na rozhodnutí, které Uzbeka téměř po roce propustilo z vazby na svobodu, reagoval muž úlevným pláčem. Státní zástupkyně se proti rozsudku na místě odvolala, podala také stížnost proti propuštění odsouzeného Uzbeka na svobodu. Odsouzený se na místě práva na odvolání i podání stížnosti vzdal.

Fotogalerie
39 fotografií