Dvanáct hodin stačilo mladíkům na to, aby se dopustili šesti žhářských útoků z neděle na pondělí na Žižkově v Praze 3. Čtyřčlenná skupinka úmyslně zapálila  kontejnerová stání, okrasné stromy, skladové prostory nábytkové firmy a nakonec i památkově chráněnou budovu na Žižkově. Škoda, kterou žháři napáchali se vyšplhala až na osm set tisíc korun. 

Video
Video se připravuje ...

Policisté dopadli žháře na Žižkově. Během dvanácti hodin způsobili šest požárů Policie ČR

Pyrotechnika

K úmyslně založeným požárům museli každou chvíli vyjíždět pražští hasiči. Případy se zabývali i kriminalisté, kteří měli k dispozici kamerové záznamy. Žháře dopadli sedm hodin od posledního požáru. „Vzhledem k intenzitě žhářských útoků, zjištění, že k založení některých požárů pachatelé použili zakázanou pyrotechniku, se jejich zadržení neobešlo bez užití donucovacích prostředků,“ uvedla policejní mluvčí Violeta Siřišťová.

Mladíci ve věku od sedmnácti do třiadvaceti let se seznámili na sociální síti. Před nočním výletem se posilnili alkoholem a nechyběly ani drogy. Objekty zapaloval nejstarší člen skupinky, ostatní jen přihlíželi. Žhář si své umění vesele fotil na mobilní telefon. „Komisař služby kriminální policie sdělil podezřelému obvinění pro trestné činy poškození cizí věci a výtržnictví. Obviněnému, který je z rozhodnutí státního zástupce stíhán na svobodě tak hrozí až tříletý pobyt za mřížemi,“ řekla Siřišťová.

Fotogalerie
12 fotografií