Do pražských Strašnic se ve středu přišli rozloučit nejen nejbližší zavražděného učitele, ale i řada studentů i Karel Dvořák, ředitel školy, na které zavražděný Jan K. působil. „Přesto, že se to stalo před dvěma týdny, tak je to pro nás pro všechny obrovská tragédie, pro celou školu i pro všechny, kteří pana učitele znali, a jsem přesvědčený, že to bude hrozně dlouho bolet,” uvedl Dvořák.

„Teprve po čase studenti získávají přesvědčení o tom, že pan kolega byl učitel na správném místě a naučil je spoustu věcí, které teď v životě používají, a to si myslím, že je jediná světla stránka téhle tragédie, že někdo uzná kladný přístup k žákům,” dodal ředitel školy. 

Zdrcená rodina v čele se zarmoucenou manželkou, která byla při tom, když její muž v kabinetu umíral, protože na stejné škole také učí, svému milovanému manželovi a tatínkovi nechali zahrát Ave Maria nebo Hallelujah. Včetně řečníka, který pronesl  za rodinu proslov, promluvil i náměstek ministerstva školství. Prezident Miloš Zeman pak poslal smuteční věnec.

Vzpomínky na chatu

Řeč na rozloučenou pronesl řečník. „Odešel milující manžel a otec. Školství přišlo o pedagoga, který byl své práci oddaný. Naše slzy jsou slzy lásky. Jsme vděční za chvíle strávené po jeho boku,“ vzkázal za rodinu, která připomněla i společné zážitky. „Když jsme bydleli na chatě za Prahou, dojížděl za námi a vždy nám přivezl dalamánky. Hodně jsme si povídali, nejoblíbenější historky vyprávěl třeba i desetkát,“ zaznělo v síni.

Až 20 let vězení

Devatenáctiletý Jaroslav Ř., který mačetou zabil Jana K., je nyní ve vazbě. Policisté žáka obvinili z vraždy a hrozí mu 12 až 20 let. „Obvinění bylo fyzické osobě sděleno policejním orgánem podle ustanovení kvalifikované skutkové podstaty trestného činu vraždy, neboť spáchanému skutku, tak jak z dosavadního průběhu přípravného řízení vyplývá, odpovídá ustanovení o spáchání vraždy úmyslně a s rozmyslem," uvedl mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Smutečního obřadu se zúčastnil rovněž náměstek ministerstva školství Jan Mareš. Ten vyjádřil soustrast rodině i všem spolupracovníkům. Ve své smuteční řeči zdůraznil, že odešel člověk, který svůj život zasvětil mladým lidem. Učil více než 30 let a svou práci měl tak rád, že v ní pokračoval i v důchodovém věku, uvedl. „(Den tragického úmrtí pedagoga) 31. březen se navždy zapíše do historie českého školství," řekl.

Součástí obřadu bylo i připomenutí toho, že zavražděný byl dlouholetým předsedou Českého svazu jógy a spolupracoval rovněž s Fakultou tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy. Podle blízkých byl Jan K. všestranný. Sbíral známky, cínové vojáčky, miloval umění, moderní technologie a hudbu. Není proto divu, že ho na poslední cestu doprovodila mantra.

Z bezproblémového studenta vrahem

Dvořák již dříve řekl, že s žákem obviněným z útoku na pedagoga nebyly dříve nikdy problémy. Minulý rok naopak dostal na základě rozhodnutí pedagogické rady od ředitele pochvalu za vzornou docházku a vzorné studijní výsledky. Policie uvedla, že při zatýkání nebyl student pod vlivem alkoholu ani drog.

Útoky ve školách v Česku nejsou časté. Například v roce 2014 v budově střední školy ve Žďáru nad Sázavou ubodala šestadvacetiletá žena studenta a další tři lidi zranila. V dubnu 2015 státní zástupce trestní stíhání ženy za útok ve Žďáru zastavil pro nepříčetnost. Žena byla umístěna do detenčního ústavu, podle znalců trpí schizofrenií.

O deset let dříve zase student učiliště ve Svitavách vážně pobodal svého pedagoga. Ten po převozu do nemocnice zemřel. Krajský soud v Hradci Králové odsoudil sedmnáctiletého učně za vraždu k devíti letům vězení.

Fotogalerie
129 fotografií