„Kdo byl milován, nebude nikdy zapomenut,“ stojí na parte, které visí na nástěnce Středního odborného učiliště Ohradní v Praze 4, k listu papíru jsou připíchnuté také žluté květiny. Rodina připojila i dojemná slova. „S bolestí v srdci oznamujeme všem příbuzným, přátelům a známým smutnou zprávu, že zemřel náš milovaný manžel, tatínek, dědeček, bratr, strýc a zeť, Ing. Jan K. Jeho život vyhasl nečekaně ve čtvrtek 31. března 2022 ve věku 74 let.“ Podepsáni jsou manželka Ivana, která svého muže v kaluži krve našla, dvě dcery a dva synové s rodinami a také Janova sestra s rodinou.

Příbuzní, přátelé i studenti budou mít možnost se se zesnulým kantorem naposledy rozloučit ve středu 13. dubna ve 13:00 v pražských Strašnicích.

Do středního odborného učiliště v Ohradní ulici, kde společně s manželem pracovali, manželka zesnulého učitele Ivana K. poslala jen jeho parte. Měla kabinet hned vedle. Zatímco žáci se již vrátili do lavic, ona práh školy nepřekročila. „Návrat pro ni nebude určitě jednoduchý. Uvidí se, jak to celé zvládne. Je v péči odborníků,“ potvrdila včera Blesku Galina Jarolímková, ředitelka Pedagogicko-psychologické poradny pro Prahu 1, 2 a 4. Tým jejích psychologů poskytuje učitelům i studentům podporu. Kdy se kantorka vrátí za katedru, není zatím jasné. „Je to strašně krátká doba, aby se daly dělat závěry,“ dodala Jarolímková.

Pocity úzkosti a obavy

Kolegové Ivany K. již opět předstoupili před své studenty a ani pro ně to po prožité hrůze není jednoduché. „Mohou mít velký pocit úzkosti a obav, zda se to nebude opakovat. S traumatem musí pracovat,“ upozornila Jarolímková. 

Psychologové jsou k dispozici i pro studenty. Zejména pro třídu útočníka, kam chodí i jeho bratr Pavel Ř. „Mile mě překvapilo, že to on sám chce řešit. Samozřejmě má strach ze šikany i okolí,“ uvedla Jarolímková s tím, že má k dispozici psychologa, který se mu bude individuálně věnovat.

Neúspěch řešil mačetou

Kvůli špatnému prospěchu Jaroslavu Ř. (19) hrozilo, že nebude připuštěn k závěrečným učňovským zkouškám. Minulou středu od Jana K. inkasoval další pětku, druhý den ho proto napadl v jeho kabinetu mačetou. Policisté útočníka zhruba po hodině dopadli v Dolních Břežanech u Prahy. Nyní je ve vazbě a hrozí mu 12 až 20 let vězení.

Video
Video se připravuje ...

Zadržení studenta (19) podezřelého z útoku na učitele v Ohradní ulici. (31. března 2022) Policie České republiky

Fotogalerie
74 fotografií