Žena ve věku přišla do Národního muzea ve čtvrtek 31. března po 16:00. „Poté, co vešla do jedné z místností, zamířila rovnou k tlačítku požárního alarmu a zmáčkla ho,“ popsal policejní mluvčí Jan Rybanský. Tlačítko však sloužilo naopak k deaktivaci protipožárního systému. Žena proto svůj pokus zopakovala ve vedlejší místnosti, kde se jí po rozbití ochranného skla a stisknutí tlačítka podařilo zařízení spustit. Do místnosti tak začal proudit speciální plyn, který brání hoření.

„Zbytečně vypustila hasící plyn ze dvou několikasetkilových nádrží, čímž způsobila škodu dosahující tří milionů korun,“ uvedl Rybanský. Vyšetřovatelé podle něj čin prozatím kvalifikují jako poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení.

Ženu při útěku zachytily bezpečnostní kamery i několik návštěvníků, policisté zveřejnili její podobu. Jen několik hodin poté se pachatelku podařilo ztotožnit. „Díky medializaci celého případu získali kriminalisté během dopoledne několik poznatků, které vedly ke ztotožnění podezřelé ženy,“ uvedl Rybanský.

Vedla ji zvědavost

Jde o ženu ve věku 22 let, která trpí psychickými problémy. „Ze zvědavosti jsem to chtěla zkusit,“ uvedla pro CNN Prima News. „Netušila jsem, že to bude fungovat. Neměla jsem v úmyslu něco poškodit. Cítila jsem se překvapeně a v panice. Během evakuace jsem si vzpomněla, že mám své majetky v šatně, takže jsem se tam snažila vrátit,“ dodala s tím, že ji v objektu na zhruba 10 minut „uvěznily“ protipožární dveře, než mohla být, tak jako ostatní návštěvníci muzea, evakuovaná. Policisté případ nadále prověřují pro poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení.

Fotogalerie
3 fotografie