Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Kovboj“ se slzným plynem, rybolov s covidovým testem: Takové byly letošní kuriózní zásahy pražských strážníků

/
  • Jaké byly kuriózní případy, které museli pražští strážníci za rok 2021 řešit?
    28. prosince 2021 ● 17:00

    Pražští strážníci každoročně řeší tisíce případů, některé vážné, někdy se stane, že jsou i úsměvné. Městská policie totiž nemá v popisu práce pouze chytat padouchy, ale často i pomáhají ve složitých situacích, namátkou třeba jako seniorce z Prahy 6, které se do masky auta zapletlo vodítko na jejího čtyřnohého miláčka, či seniorovi, který upadl ve vaně a nemohl vstát. Které další kuriózní zásahy mají v roce 2021 za sebou?

  • 1.

    „Ajm Láďa, ajm mekanik“

    Zaháknuté vodítko strážníci zvládli vyřešit. Šťastná majitelka jim děkovala.
    Autor: Městská policie Praha

    Touto vtipnou hláškou uvedli strážníci příběh zamotaného vodítka. V polovině listopadu seniorka s horším zrakem věnčila psy. Sama ani nevěděla jak, ale samonavíjecí vodítko se zaháklo za kapotu zaparkovaného auta.

     

    Hlídka si pomocí lustrace sice zjistila telefonní číslo na majitele, ale kontakt se nezdařil. Nabídka strážníků, že jí v blízkém obchodu zakoupí nové vodítko, se u nešťastné ženy nesetkala s velkým ohlasem. Protože síla by moc nepomohla, přišla na řadu jemná práce. „Strážníkům se podařilo vodítko rozmontovat, dostat ho ven a následně zase smontovat, aniž by byla jakkoli porušena jeho funkčnost," popsala mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová. Tentokráte tedy vše šťastně dopadlo.

  • 2.

    Šílený ochránce labutí

    Muž u Vltavy odchytával labutě a nakládal je do osobního auta. Své počínání vysvětloval starostí o jejich zdravotní stav.
    Autor: Městská policie Praha

    Začátkem prosince se děly u smíchovské náplavky dost podivné věci. „Pod železničním mostem na straně Smíchova nějaký muž už narval třetí labuť do auta, kterou chytil v řece,“ tak znělo oznámení městské policii ve čtvrtek po osmé hodině ranní. Hlídka ihned vyrazila do Strakonické ulice v Praze 5.

     

    Čtyřiašedesátiletý muž se před strážníky hájil tím, že má veterinární vzdělání a jasně na labutích poznal, že mají v krku zapíchnuté rybářské háčky, a proto nemohou polykat. „Už však nebyl schopen doložit ani jedno tvrzení. Svědkyně popsala událost zcela jinak. „Prý odchytil tu labuť, která mu byla nejblíž,“ uvedla mluvčí městské policie Irena Seifertová. Labutě byly převezeny do Záchranné stanice pro volně žijící zvířata hl. m. Prahy, následný rentgen potvrdil to, co si všichni mysleli, labutě žádné háčky v krku neměly.

  • 3.

    Zpitá jak zákon káže

    Matka sedmiletého syna byla tak opilá, že nemohla podepsat policejní protokol
    Autor: Městská policie Praha

    Na Černém mostě si kolemjdoucí všimli silně podnapilé ženy, která se povalovala na trávníku u ulice Generála Janouška. Žena navíc nebyla sama, byl s ní i její sedmiletý syn. Na dvojici strážníky upozornila jedna z kolemjdoucích. 

     

    Žena hlídce potvrdila, že se jedná o jejího 7letého syna. „Dechovou zkoušku nejprve odmítla, pak s ní ale souhlasila. Nadýchala 3,14 promile,“ popsala mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová. Žena byla tak opilá, že nebyla schopná strážníkům podepsat ani protokol. Případ si k dořešení přebrala policie.

  • 4.

    Kradená matrjoška

    Muž ukradl v obchodě matrjošku, s prodavačem se pak porvali.
    Autor: Městská policie Praha

    Pořádnou bitkou v jednu říjnovou neděli pozdě večer v centru Prahy skončila krádež matrjošky. Sedmnáctiletý prodavač se vrhl na zloděje, poté, co mu chtěl ukrást zboží.

     

    V Řetězové ulici se už asi tři minuty perou dva mladíci!“ znělo oznámení, které kolem jedenácté večer přijali na své lince pražští strážníci. Okamžitě vyrazili na místo, kde na chodníku skutečně našli dva muže - jeden ležel na zemi a druhý na něm klečel a držel mu hlavu na obrubníku. „Strážníci domnělého útočníka pomocí hmatů a chvatů svedli na zem a nasadili mu pouta,“ popsala mluvčí pražských strážníků Jiřina Ernestová. 

     

    Vše bylo ale úplně jinak než to na první pohled vypadalo. „Druhý muž mu odcizil z obchodu matrjošku za 299 korun. Když se mu 17letý prodavač snažil zabránit v útěku, dostal skleněnou lahví od piva do hlavy,“ popsala Ernestová průběh konfliktu. 

  • 5.

    Namol a ještě agresivní

    Silně opilá žena střídala nálady i údajné zdravotní potíže. V sanitce byla agresivní. S 2,99 promile skončila na záchytce.
    Autor: Městská policie Praha

    Žena se totálně opila za bílého dne, měnila nálady i údajné zdravotní problémy. V sobotu se u výstupu ze stanice metra Hradčanská pohybovala mezi skupinkou agresivních osob. Záchranná služba musela přivolat strážníky na pomoc.

     

    „Vzhledem k výsledku dechové zkoušky 2,99 promile a jejímu celkovému stavu rozhodli zdravotníci o převozu do protialkoholní záchytné stanice a požádali strážníky o pomoc s přemístěním 32leté ženy do sanitky," uvedla mluvčí městské policie Irena Ernestová. 

     

    Žena se převozu bránila, nakonec se strážníkům podařilo ji do sanitky dostat, pěkně to od ní ale schytali. Žena je poškrábala na rukách i obličeji. „Po přiložení pout byla za asistence hlídky převezena na záchytku, její protiprávní jednání bylo oznámeno správnímu orgánu," dodala Ernestová. 

  • 6.

    Divoký západ

    Muž v kovbojském klobouku močil u zastávky na Zbraslavi, na strážníka vytáhl zbraň. (18. srpna 2021)
    Autor: Městská policie Praha

    Psal se srpen. Muž v kovbojském klobouku močil u autobusové zastávky na pražské Zbraslavi. Když ho kolemjdoucí strážník upozornil na přestupek začaly se dít věci. „Kovboj“ nejdříve začal strážníkovi nadávat, poté na něj zaútočil i slzným plynem.

     

    „Naštěstí zasáhl jen část hrudníku a skla brýlí. Vzápětí byl stejný prostředek použit strážníkem proti pachateli a strážník okamžitě požádal prostřednictvím radiostanice o posilu,“ popsala mluvčí Městské policie Praha Irena Seifertová. 

     

    Tím to ale ještě zdaleka neskončilo. „Kovboj“ se totiž nehodlal jen tak vzdát – z kapsy vytáhl střelnou zbraň připomínající revolver! „V tu chvíli si strážník připravil do pohotovostní polohy služební zbraň a všechny kolemjdoucí vyzval, aby se uchýlili do bezpečného prostoru. To už na místo dorazila posila v podobě autohlídky. Na další opakovanou výzvu pak muž zbraň odložil a na kapotu auta položil ruce,“ popsala mluvčí. Strážníci u něj našli celý arzenál – měl u sebe kromě střelné zbraně a „slzáku“ i čtyři nože a elektrický paralyzér. 

    Video
    Video se připravuje ...

    Muž v kovbojském klobouku močil u zastávky na Zbraslavi, na strážníka vytáhl zbraň. (18. srpna 2021) Městská policie Praha

  • 7.

    Plačící dítě nechali na ulici, rodiče popíjeli v putice

    Opilá matka nechala dítě v kočárku před hospodou
    Autor: Městská policie Praha

    Noční hlídka si plačícího dítěte v kočárku všimla jednu zářijovou sobotu dvě hodiny po půlnoci na náměstí Jiřího z Poděbrad. Neobvyklá situace je nenechala klidnými a začali vše prověřovat. Z restaurace vyšel opilý muž, který strážníky „odpálkoval” s tím, aby si šli po svém a nevšímali si věcí, do kterých jim nic není.

     

    Do celé záležitosti se přidala opilá žena, která seděla v restauraci, a která se k dítěti následně přihlásila. Test na alkohol odmítla, městské policii drze uvedla, že tato situace je naprosto běžná. 

     

    „Její partner ji začal vtahovat dovnitř, další muž se pokusil zavřít dveře, ostatní nabádal k útěku zadním vchodem a strážníka, který se protáhl do restaurace, začal vytlačovat ven,” uvedla Jiřina Ernestová z tiskového oddělení pražské městské policie. Strážníci byli nuceni zakročit, a muž skončil s pouty na rukou a odřeninou na čele. Muž začal být vulgární a strážníky urážet. „Přestaň na mě sahat, jsi buzerant nebo co?” vztekal se silně podnapilý muž. Dechovou zkoušku na alkohol i lékařskou pomoc odmítl. Chlapečka si nakonec převzala do péče babička.

  • 8.

    Místo prutu covid test

    Muž na rybníku ve Stodůlkách chytal ryby na antigenní test. (21. května 2021)
    Autor: Městská policie Praha

    Rybník ve Stodůlkách je oblíbeným terčem pytláků. V jeho okolí jsou husté křoviny, takže se v něm nepoctiví rybáři mohou dobře schovat. Strážníci ale jejich finty znají, a tak na obhlídku vyrážejí s noktovizorem - speciálním přístrojem pro noční vidění. „Díky němu zřetelně viděli muže ukrytého v křoví, který nahazoval návnadu. Při prvním kontaktu se pokusil dál ukrývat, ale po výzvě strážníků úkryt opustil,“ popsala mluvčí pražských strážníků Jiřina Ernestová.

     

    „Pán nám tady poskytl veškeré materiály jako třeba návnadu a háček na provázku a místo prutu, a to je tedy fascinující využití a viděl jsem to poprvé v životě, chytal na covidový test,“ sdělil kolegům přes vysílačku pobavený strážník. Jiný mu hned vtipně odvětil: „A byl pozitivní, negativní, nebo neprošel?“

     

    „I přestože se to chvíli máchalo ve vodě, tak je to negativní, takže v pořádku,“ dodal s úsměvem strážník. Úřední záznam s veškerou dokumentací a převzatými věcmi strážníci předali příslušnému správnímu orgánu.

    Video
    Video se připravuje ...

    Muž na rybníku ve Stodůlkách chytal ryby na antigenní test. (21. května 2021) Městská policie Praha

  • 9.

    Devatenáctihodinové peklo

    Seniora uvěznil umělý kyčelní kloub ve vaně. Strávil tam devatenáct hodin
    Autor: Městská policie Praha

    Starší muž šel kolem čtvrté hodiny odpolední do vany, z té se už nedostal. Příjemná koupel se tak v mžiku proměnila v devatenáctihodinové peklo! Jednasedmdesátiletý muž byl v bytě sám a jediná možnost, jak sehnat pomoc, bylo bouchání na stěnu. Hodiny plynuly a pomoc nepřicházela. Až druhý den v půl jedenácté dopoledne si bouchání všimla sousedka z vedlejšího bytu, která zavolala městskou policii.

     

    „Ve snaze lokalizovat to pravé místo strážníci obcházejí jednotlivé byty. Ze získaných informací nakonec vyšlo najevo, že by volání o pomoc mohlo pocházet z bytu vedlejšího vchodu,“ uvedla v tiskové zprávě Městské policie hl. m. Prahy mluvčí strážníků Irena Seifertová.

     

    „Komunikace není úplně ideální. Ale i přesto všechno je uvězněný muž schopný popsat, jak mu je, a díky letité zámečnické zkušenosti také poradit, jak se dostat do bytu bez velkých škod,“ řekla Seifertová. Strážníci ihned zavolali záchrannou službu a muž byl po nezáviděníhodné zkušenosti odvezen do nemocnice.

  • 10.

    Divočáci v akci

    Bachyně se svými potomky se vydaly do Motola
    Autor: Městská policie Praha

    Bachyně s mláďaty vyrazily v půlce května do Motola. Divočáci ohrožovali řidiče i cestující MHD. Na místo dorazila hlídka městské policie a celou dobu místo střežila. Odešli, až když se bachyně samy odebraly do svých domovů. Vyháněním by se totiž mohli divočáci vyplašit a v pocitu ohrožení zaútočit. 

     

    „Strážníci se spojili s pracovníky Lesů hl. m. Prahy a z bezpečnostních důvodů informovali o situaci i dispečink Dopravního podniku,“ uvedla mluvčí městské policie Jiřina Ernestová. 

    Fotogalerie
    24 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy