„Obecné soudy provedly proces dokazování řádně a v souladu se zásadami volného hodnocení důkazů a materiální pravdy, dokazování nelze považovat za jednostranné,“ stojí v usnesení.

Nedávno odmítl dovolání pachatele také Nejvyšší soud, podle kterého nelze čin bagatelizovat tvrzením, že zranění způsobená pasažérům nebyla vážná a že řidič zasaženého auta dokázal bezpečně zastavit. Šlo prý o dětinské a bezohledné chování. „Manévr, při němž pachatel uprostřed rušného a hustého provozu, při vcelku vysoké rychlosti, z otevřeného okna vhodí do okna nic netušícího vedle jedoucího automobilu jakýkoli předmět, není možno označit jinak než jako nebezpečný,“ rozhodl Nejvyšší soud.

Štíbr podle obžaloby v srpnu 2018 na silnici z Prahy do Příbrami najížděl na volkswagen, ve kterém jela rodina se dvěma malými syny. Vynucoval si uvolnění levého jízdního pruhu, i když podle svědků byl velmi hustý provoz a oba pruhy byly plné.

Když řidič volkswagenu Štíbrovi neuhnul, ve zhruba 90kilometrové rychlosti ho zprava podjel a údajně hodil do okna na straně spolujezdce kuličku o průměru více než dva centimetry. Sklo z rozbitého okna pořezalo ženu na sedadle spolujezdce i jejího šestiletého syna, který seděl za ní.

Justice čin kvalifikovala jako pokus o těžké ublížení na zdraví. Už dříve byl Štíbr odsouzen za to, že v roce 2009 hodil cihlu po policejním autě a v roce 2015 napadl řidiče dodávky a postříkal mu sedadlo spolujezdce benzínem.

Fotogalerie
6 fotografií