Pirát silnic se v luxusním bavoráku řítil po Praze vražednou rychlostí. Video, které se v neděli objevilo na zahraniční stránce fanoušků německé značky, zachycuje auto, které driftuje na Hradčanském náměstí - obkrouží ho ve smyku, túruje motor a slyšet je i skřípění kol. Nevěřícně ho přitom pozoruje hlouček turistů. V nebezpečné jízdě pokračuje i dál - prohání se ulicemi Prahy a driftuje. Několikrát přejede i plnou čáru a dostane se přes několik pruhů až do prostiměru, čímž značně ohrožuje bezpečnost provozu! 

Vlna emocí

Příspěvek na internetu vzbudil rozporuplné reakce. Milovníci BMW chválili vlastnosti vozu, řada kometářů se však proti řidičovu agresivnímu chování rázně ohradila. „Tenhle způsob řízení by se měl praktikovat na závodní dráze. Řidič z videa je možná profík, ale jen povzbuzuje další rádoby machry, kteří si tím kompenzují své malé penisy,“ nechal se slyšet jeden z fanoušků.

Video
Video se připravuje ...

Řidič BMW driftoval na Hradčanském náměstí i na dalších místech Prahy FB / BMW fans

Uvědomoval si vůbec řidič, jaké nebezpečí hrozí? Zeptali jsme se dopravního experta Romana Budského z platformy Vize 0. „Řidič BMW jasně věděl, že to nepatří na silnici, ale věděl, že se nic nestane. Byl si tím jistý, nepředpokládal, že by se něco mohlo stát,“ řekl Budský po zhlédnutí videa. Nebezpečí podle něj hrozila celá řada, povrch se při takovém driftování totiž mohl změnit. Při jízdě bokem navíc hrozí, že se auto převrátí. Driftování navíc poškozuje nejen pneumatiky, ale i povrch silnice. Video podle Budského také může vyprovokovat a inspirovat lidi, kteří to budou chtít také vyzkoušet. Ti už ale nemusejí být tak úspěšní a jejich jízda tak může skončit například bouračkou. 

Názor na řidiče BMW má dopravní expert jasný. Podle něj se takhle za volantem chovají nevyrovnaní lidé. „Tohle je extrémní projev, dělají to lidi, kteří trpí komplexem méněcennosti,“ doplnil Budský. 

Bez trestu

Budský také upozornil na to, že takto nebezpečné chování v řadě států přísně postihují - kvůli podobným řidičům, kteří driftovali na kruhových objezdech, například nedávno přitvrdila Saúdská Arábie. Podle Budského za to dostávali vysoké pokuty a bylo jim dokonce na 14 dní zabaveno vozidlo. S každým dalším takovým přestupkem se pokuta zvyšovala, až nakonec tito řidiči skončili ve vězení a auto bylo zkonfiskováno. Případy takových řidičů se navíc zveřejňují, a to pro odstrašující případ.

Řidiči BMW z videa se však postihu vyhne. „Video pochází z roku 2016, tudíž je přestupek promlčený a případ byl odložen,“ řekl Blesku policejní mluvčí Jan Rybanský s tím, že na řešení přestupku je lhůta jeden rok. 

Fotogalerie
5 fotografií