„Vzetí do předběžné vazby bývá u extradičních řízení běžné. Málokdy se stane, že klienta propustí. Doufejme, že soud v následujícím extradičním řízení nepodlehne té politizaci,“ uvedl Švarc.

Franchettimu hrozí na Ukrajině dva až osm let vězení za členství v polovojenské organizaci. Podle Švarce by tam byl ale vystaven také mučení a hrozila by mu i smrt. „V žádné polovojenské organizaci nebyl, pouze spoluorganizoval obranu Sevastopolu v době, kdy tam bylo de facto bezvládí a pronikaly tam různé bojůvky,“ prohlásil právník. Proti uvalení vazby podal stížnost, kterou se bude zabývat pražský vrchní soud.

Kromě advokáta a tlumočníka čekalo na Franchettiho i několik jeho známých, kteří mu v ruštině polohlasem vyjadřovali podporu. Museli zůstat na chodbě soudu, protože vazební jednání jsou vždy neveřejná.

Podle dřívějších informací portálu iRozhlas byl Franchetti šéfem jedné z polovojenských formací, které se v roce 2014 aktivně podílely na anexi Krymu. V okolí Sevastopolu vedl rozvědnou skupinu Severní vítr, která měla chránit město před možnými útoky. Do Sevastopolu přijel podle svého vyjádření dva dny před vypuknutím konfliktu, tedy 25. února 2014. Potvrdil také, že jeho skupina spolupracovala s velením ruské námořní flotily. Server rovněž napsal, že Franchetti má od roku 2000 trvalý pobyt v Praze, kde se živí jako fitness trenér a také podniká. Střídavě žije v hlavním městě České republiky a na Krymu.

K soudu v úterý dorazila i Franchettiho devatenáctiletá dcera. Na dotaz ČTK uvedla, že otec do Česka přicestoval z Ruska zhruba před deseti dny, a to proto, aby se s ní po dvou letech viděl. Dříve podle ní necestoval kvůli omezením spojeným s pandemií covidu-19. Policie ho zadržela, když se chystal znovu odletět do Ruska.

„V politických věcech se nevyznám a nemám k tomu žádné informace,“ řekla dívka na otázku, zda ví něco o zapojení svého otce do událostí na Krymu. „Jediné, co vím, je, že byl v lese s dalšími lidmi. Jenom tam stáli, nikdo nebyl ozbrojen. Koukali, čekali, pozorovali, nic ilegálního se na Krymu nedělo. Měl tam přítelkyni, která měla dvanáctileté dítě, měl tam v podstatě druhou rodinu. Vše dělal, aby je ochránil, aby za nimi nikdo nepřišel,“ pokračovala. Dodala, že v Rusku mají jejího otce za hrdinu, který pomohl vládě.

Bude vydán na Ukrajinu?

O přípustnosti Franchettiho vydání na Ukrajinu - tedy o splnění všech zákonných podmínek - by rozhodoval nejprve pražský městský soud, o případné stížnosti pak Vrchní soud v Praze. Poté bude na české ministryni spravedlnosti, zda s vydáním vysloví, či nevysloví souhlas.

Moskva žádá od Prahy podrobné informace o Franchettiho zadržení. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová uvedla, že ruská diplomacie zaslala nótu českému ministerstvu zahraničí a upozornila českého velvyslance v Rusku, že „destruktivní“ politika ČR vůči Rusku povede k dalšímu zhoršení vztahů a „neobejde se bez ruské reakce“. České ministerstvo zahraničí sdělilo, že případ nemá souvislost s česko-ruskými vztahy a že ruská ambasáda v Praze byla o zadržení informována.

Fotogalerie
13 fotografií