Soudní proces s lékařem měl komplikovaný vývoj. Nejprve byl odsouzen za poškození cizích práv. Nejvyšší státní zastupitelství tehdy prosazovalo přísnější kvalifikaci, podalo první dovolání a NS nařídil nové projednání kauzy. Městský soud v Praze pak čin kvalifikoval jako sexuální nátlak a uložil lékaři šest měsíců vězení s podmínečným odkladem na dvacet měsíců. Také přiznal jedné z pacientek 100 000 korun, další 90 000 a zbylým dvěma po 60 000 Kč za ztížení společenského uplatnění. Dalších zhruba 25 000 Kč mělo každé ženě náležet jako bolestné.

Letos v březnu ale zasáhl Vrchní soud v Praze, lékaře zprostil obžaloby a poslal případ komoře k disciplinárnímu řízení. Podle soudu respektovaný lékař chyboval, nicméně jeho čin neměl sexuální motivaci a společenská škodlivost byla nízká. Zda závažně porušil lékařské povinnosti, měla podle vrchního soudu řešit profesní komora.

Žalobci v druhém dovolání nadále hájí stanovisko, že se lékař dopustil trestného činu. „Hrubým způsobem zasáhl do nemajetkových práv poškozených, nerespektoval intimitu jejich soukromí, čest, lidskou důstojnost a narušil důvěru mezi lékařem a pacientem. Přímým důsledkem jeho jednání byl vznik psychické újmy na zdraví poškozených, tedy posttraumatické stresové poruchy středního stupně,“ stojí v dovolání. Státní zastupitelství navrhuje, aby NS kauzu vrátil vrchnímu soudu k novému rozhodnutí.

Pohmat v pochvě a vibrátor

Sporná vyšetření lékař prováděl v letech 2013 až 2015 v motolském centru pro epilepsii. Tři pacientky vyšetřil v lékařském pokoji pohmatem v pochvě. Dvěma řekl, že tak zjišťuje, jestli nemají cysty. Třetí sdělil, že zkoumá, zda nemá srůsty po laparoskopickém odstranění vejcovodu. Čtvrtou z žen dráždil vibrátorem, což zdůvodnil výzkumem ohledně toho, jaký vliv má sexuální vzrušení epileptických pacientů na EEG. Lékař u soudu už dříve uvedl, že podobným způsobem vyšetřil několik desítek žen, protože jim chtěl pomoci, zastává prý holistický, tedy celostní přístup k medicíně.