Obviněný (54) byl vzat do vazby, neboť byla shledána důvodná obava, že by mohl ovlivňovat dosud nevyslechnuté svědky. Co se týče dalších dvou, jeden z nich byl vzat do vazby ze shodného důvodu, druhý byl propuštěn ze zadržení,“ sdělil po skončení jednání soudu Blesku státní zástupce Tomáš Saňa s tím, že kauza stojí na tvrzení svědků.

Vazbu pro Jana Kočku potvrdil i jeho obhájce Vlastimil Rampula. „Můj klient byl soudem vzat do vazby z důvodu, že by mohl ovlivňovat dosud nevyslechnuté svědky,“ řekl. Je to podle něj velmi paradoxní, protože svědek, který má být ovlivňován, je samotný poškozený. „Bylo jasné, že bude v tomto řízení vyslýchán. Mohl být vyslechnut ve lhůtě 48 hodin. Svědek však s vědomím policie záhadným způsobem odjel z Prahy, a nemohl být tudíž vyslechnut. Uvidíme, jak rychle se podaří svědka zajistit a vyslechnout,“  dodal ke svědkovi s tím, že rozhodnutí soudu je podle Kočky nesmyslné. 

Soudce se podle Rampuly vyjádřil v tom smyslu, že vazba by nemusela trvat dlouho. „Domnívá se, že to nebude mít dlouhého trvání. Skutečně to bude záviset na tom, jak bude pan poškozený ochotný se nechat vyslechnout,“ dodal.

Policisté Kočku a další dva muže viní z loupeže a vydírání. „Trojice v půlce června vyhrožovala a následně fyzicky napadla 57letého poškozeného, kterého násilím nutila k převodu jeho firmy. Při odchodu mu jeden z mužů vyrval ze zdi bezpečnostní kameru, která celý incident natáčela. Poškozený po napadení utrpěl zranění, která si vyžádala převoz do nemocnice,“ popsala policejní mluvčí Violeta Siřišťová. Podle Sani byl napadený muž ošetřen, hospitalizován ale nebyl. Hodnota firmy nebyla vyčíslena. „Prozatím to nemá význam,“ dodal Saňa.

Kočkův advokát Rampula, který ho zastupuje už v případě obvinění z krácení daní, už ve čtvrtek novinářům řekl, že jeho klient vinu „zásadně popírá“. „Věci, které jsou policií tvrzeny, se podle jeho tvrzení nezakládají na pravdě. Uvidíme, jaký bude další vývoj ve věci,“ dodal.

Otec: „Jsem hotovej“

Zpráva o jeho zadržení zasáhla i Václava Kočku nejstaršího, hlavu klanu. „On by v životě nikoho nepraštil. Nic, neexistuje. Já už nervově nemůžu, jsem hotovej. Oni ho sbalili odpoledne a nikdo neví co a jak,“ řekl den po zadržení televizi Prima CNN.

Video
Video se připravuje ...

Kočkův advokát Vlastimil Rampula. Blesk.cz - David Malík

Provozovatel Matějské pouti přišel v roce 2008 o syna Václava, kterého v pražské restauraci Monarch zastřelil hoteliér Bohumír Ďuričko. „O jednoho syna jsem přišel, takovej šmejd mi ho zastřelil bezdůvodně, takovýho hodnýho kluka. A další tady, furt ho pronásledujou. Já nevím, co tahle rodina komu co udělala. Já nevím, proč se to děje, tyhle věci,“ dodal. V roce 2018 zemřel při nehodě na dálnici D11 syn obviněného Jana Kočky Jan mladší (†28). Pod vlivem alkoholu a kokainu vjel do protisměru a střetl se čelně s řidičem dodávky, žádný z nich nehodu nepřežil.

Policie stíhá Kočku spolu s dalšími 25 lidmi a čtyřmi firmami také z krácení daně. Podle detektivů pomocí fiktivních faktur připravili stát na daních zhruba o 150 milionů korun. 

Fotogalerie
163 fotografií