Kočku spolu se dvěma dalšími muži zadrželi policisté v restauraci Asian Temple v centru Prahy v úterý v brzké odpoledne. Luxusní podnik je Kočkův oblíbený - podle informací MF DNES tam byl častým hostem, a dokonce tam pořádal smuteční hostinu za svého zesnulého syna Jana (†28), jenž se v roce 2018 zabil v autě.

V cele předběžného zadržení může podezřelý strávit 48 hodin, do té doby musí státní zástupce buď podat návrh na jeho vzetí do vazby, nebo je podezřelý propuštěn. Policisté státnímu zástupci podnět na návrh na vzetí do vazby doručili, ten návrh následně ještě před uplynutím lhůty podal.

„Návrh na vazbu je podán z důvodu vazby útěkové, koluzní i předstižné. Konkrétně u jedné obviněné osoby z důvodu vazby koluzní a předstižné, u druhé osoby z důvodu vazby útěkové a koluzní. U třetí osoby je shledáno naplnění důvodů vazby koluzní,“ vysvětlil Blesku mluvčí městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Útěková vazba znamená, že existuje riziko, že obviněný uprchne nebo se bude skrývat, aby se tak trestnímu stíhání nebo trestu vyhnul. Koluzní vazba nastává tehdy, pokud by obviněný mohl působit na dosud nevyslechnuté svědky nebo spoluobviněné, a předstižná vazba znamená, že by obviněný mohl opakovat trestnou činnost, pro niž je stíhán, či ji dokonat.

Advokát: Klient vinu popírá

Do budovy policejního ředitelství v Praze 4, kde jsou nyní obvinění umístěni, dorazil ve čtvrtek odpoledne, krátce před skončením 48hodinové lhůty, i Kočkův advokát, bývalý vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula. „Aktuálně čekáme na rozhodnutí vyšetřovatele, jak bude dál pokračovat v této věci,“ řekl přítomným novinářům ještě předtím, než rozhodnutí o návrhu na vazbu padlo. „To, co je klientovi kladeno za vinu, zásadně popírá. Věci, které jsou policií tvrzeny, se podle jeho tvrzení nezakládají na pravdě. Uvidíme, jaký bude další vývoj ve věci,“ dodal.

O necelé dvě hodiny později Rampula policii opustil. „Byl jsem celou dobu u klienta, takže žádné informace o dalším postupu nemám,“ řekl novinářům s tím, že obviněný muž zatím zůstává v cele.

Video
Video se připravuje ...

Kočkův advokát Vlastimil Rampula Blesk.cz - David Malík

Policisté Kočku a další dva muže (51, 52) viní z loupeže a vydírání. „Trojice v půlce června vyhrožovala a následně fyzicky napadla 57letého poškozeného, kterého násilím nutila k převodu jeho firmy. Při odchodu mu jeden z mužů vyrval ze zdi bezpečnostní kameru, která celý incident natáčela. Poškozený po napadení utrpěl zranění, která si vyžádala převoz do nemocnice,“ popsala policejní mluvčí Violeta Siřišťová. „Otázkou právní kvalifikace se bude státní zástupce i policejní orgán v následujících dnech ještě zabývat,“ dodal ve čtvrtek odpoledne Cimbala.

Fotogalerie
18 fotografií