Na místě zasahovalo 14 jednotek, platil třetí stupeň poplachu. Hala je dlouhá asi 250 metrů, oheň zasáhl část o délce zhruba 150 metrů. Většina z ní se zřítila. „Požár se dál nešíří. Podařilo se nám ochránit vedlejší halu,“ uvedli hasiči na twitteru.

„Požárně-bezpečnostní systémy v areálu zafungovaly perfektně a následný zásah hasičů byl velmi rychlý a profesionální, za což jim i touto cestou znovu děkujeme. Díky tomu jsou škody pouze na Hale 1 a okolní objekty včetně prostor muzikálové a koncertní letní scény zůstaly netknuté,“ uvedl generální ředitel společnosti ABF Tomáš Kotrč. Hala 1 měla podle něj rozlohu 9840 metrů čtverečních.

Plánované veletržní sezony se situace nedotkne. Z preventivních důvodů jsou však zrušena dnešní a sobotní představení Hudebního divadla Karlín na venkovní letní scéně. Zakoupené vstupenky budou podle Kotrče převedeny na jiné termíny, od příštího týdne bude program letní scény pokračovat podle plánu. Beze změny se uskuteční například na srpen chystané koncertní dny festivalu Prague Kemp Letňany. „V areálu je dostatek jiných kapacit o rozloze zhruba 30 000 metrů čtverečních,“ doplnil Kotrč. Provozovatel hodlá halu rekonstruovat.

Kouř byl vidět desítky kilometrů daleko, lidé v okolí neměli větrat. „Nebyla naměřená zvýšená koncentrace nebezpečných látek z hoření,“ dodali hasiči. Krátce před šestou hasiči uvedli, že je vše pod kontrolou a probíhá redukce jednotek. „Hasičský vyšetřovatel odhadl předběžně škodu na 150 milionů korun. Příčina požáru se vyšetřuje,“ dodal mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Podle provozovatele areálu, firmy ABF, způsobil škodu až 200 mil. Kč. Plánované veletržní sezony se situace prý nedotkne.    

Hasiči mají čtyři stupně poplachu. Třetí stupeň je druhý nejzávažnější. Následuje už pouze zvláštní stupeň poplachu, který je vyhlašován, pokud požár ohrožuje například více než 1000 lidí nebo celé obce.

Fotogalerie
34 fotografií