Zásah jako z akčního filmu završil pátrání policistů po nebezpečném muži v úterý, kdy Jiří D. (66) skončil v cele. Řadu let ubližoval lidem i firmě, kde dříve pracoval. Svou mstu na všech, kdo mu dle jeho přesvědčení škodili, završil poleptáním bývalé kolegyně žíravinou, zraněním policisty nástražným střelným systémem ve svém bytě a vraždou! Ani to ale nestačilo. „Není pochyb o tom, že by své útoky mohl rozšířit,“ řekl Blesku psychiatr Jan Cimický. Že chtěl vrah v páchání zločinů pokračovat, potvrdil policistům i během výpovědi.

V ohrožení zůstávali i jeho rodinní příslušníci, další úředníci, bývalí kolegové i zaměstnavatelé nebo pracovníci orgánů činných v trestním řízení. „V podstatě se dá říci, že měl spory s každým, s kým přišel do styku a tento okruh osob byl veliký,“ řekl Blesku policista Jan Daněk. Stejně jako z jeho plánů, mrazí i z chladného přístupu muže k naplnění svých plánů. „Myslím, že byl připravený. Diktuje mu to jeho osobnost nebo nemoc. Zřejmě přišel v naprostém klidu a vše udělal tak, jako to dělají nájemní vrazi,“ dodal Cimický.

Narušená osobnost?

Dřívější znalecký posudek, který zazněl u soudu v roce 2019 a o němž tehdy informoval server idnes.cz, uvádí, že Jiří D. není duševně nemocný, ale má poruchu osobnosti. Je člověkem nepřizpůsobivým, obtížným sobě i svému okolí. V posudku také stálo, že jeho agresivita je pouze verbální, je schopen ji ovládnout.

Takhle muže zadrželi v Palackého ulici v centru Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Takhle policisté dopadli šíleného vraha v centru Prahy 

Podle policejní psycholožky Ludmily Čírtkové mohl být minimálně narušenou osobností, pravděpodobně to ale bude ještě intenzivnější. „Mohli bychom mluvit o poruše osobnosti, protože to nepřátelství v sobě hýčkal velmi dlouhou dobu, jakékoli odmítnutí de facto bral jako úpornou křivdu. Takže to vše skutečně odkazuje k tomu, že byl ve své mysli vůči světu značně posunutý,“ popsala Blesku s tím, že dle jejího názoru se blíží k osobnostem, které se ve forenzní psychologii označují jako vztahovačně paranoidně kverulantně založené osobnosti.

„Měl pocit, že každý, kdo mu nevyhoví, je jeho nepřítel, je patrná určitá fixace a vytrvalost v pocitech, to znamená, že křivdu neodpouští, a to po velmi dlouhé období. Dochází do bodu, který se označuje jako finální bankrotová reakce, to znamená, že mizí morální brzdy a otevírá se cesta pro to vzít svou spravedlnost do vlastních rukou,“ nastínila Čírtková.

Porucha osobnosti podle ní znamená, že má člověk „divnou“ povahu, která mu dělá v životě problémy, ale neznamená to automaticky zánik příčetnosti. „Lidé s poruchou osobnosti v drtivé většině vědí, co dělají, a chtějí udělat to, co udělají, a tak jsou za to také zodpovědní a můžeme na ně uplatňovat princip viny,“ dodává s tím, že není důvod si myslet, že měl Jiří D. v době svých činů narušené rozpoznávací či ovládací schopnosti.

Doucha: Byl rozhodnut se mstít

Dalo se činu předejít? „Téměř ne. Ten člověk byl rozhodnut se mstít, do vazby by však mohl být umístěn jen v případě, pokud by se choval tak, že by bylo možné dovodit přípravu vraždy. Nebo kdyby šlo o osobu s násilnou trestní minulostí,“ řekl Blesku bývalý elitní kriminalista Josef Doucha.

Fotogalerie
194 fotografií