Porodní asistentka čelila obvinění kvůli domácímu porodu, při kterém v roce 2009 zemřelo dítě. Soudy nejprve Königsmarkovou pravomocně potrestaly podmínkou a zákazem činnosti, po zásahu ústavních soudců však byla zproštěna viny. Kauza skončila v prosinci 2014, kdy Nejvyšší soud zamítl dovolání nejvyššího státního zástupce. Königsmarková při procesu opakovaně vyjádřila lítost, ale zároveň uvedla, že podle svého úsudku nechybovala.

Königsmarková v minulosti u Obvodního soudu pro Prahu 2, který její žalobu projednával, uvedla, že trestní řízení v jejím případě bylo dlouhé, vyčerpávající a neobjektivní. Jednou z nejhorších věcí podle ní byla „mediální smršť“, která kauzu provázela.

720 tisíc za ušlý zisk

Obvodní soud v minulosti ženě přiznal 720 000 korun za ušlý zisk, nárok na pět milionů za nemajetkovou újmu ale odmítl s tím, že je promlčený. S tím nesouhlasil odvolací soud, který celé rozhodnutí zrušil. Kromě závazného názoru, že nárok promlčený není, předal odvolací senát případ nové soudkyni. Nárokem se tak soudy musely zabývat znovu.

Fotogalerie
6 fotografií