Spadla klec! Muže, který přišel v pondělí po třetí hodině loupit do banky na pražském Smíchově, dopadli policisté ve středu v bytě nedaleko Plzně. „Pachatele se podařilo díky občanům vypátrat během 50 hodin,“ řekl Blesku kriminalista z 2. oddělení obecné kriminality Prahy II, jenž na případu pracoval. Poté, co prosbu o pomoc při pátrání zveřejnila média, policistům přišla více než desítka poznatků. „Vyhodnotili jsme je a na jejich základě se podařilo osobu ustanovit a následně ji nedaleko Plzně zadržet,“ popsal kriminalista.

56letý muž vtrhl do banky s lístečkem v ruce, ten podal pokladní. Na něm měl napsané veškeré své požadavky - chtěl peníze, jinak hrozil, že použije násilí. „S pokladní hovořil velice málo. Peníze dostal z první přepážky, u druhé přepážky již nevydržel, protože tam byl časový zámek, a pobočku banky opustil. Odnesl si několik desítek tisíc korun,“ upřesnil kriminalista.

Jednu ruku měl při přepadení obvázanou, ukázalo se, že zraněný ve skutečnosti nebyl, šlo jen o kamufláž. „Obvaz byl jako vymyšlené krytí k tomu, aby nezanechal stopy na přepážce. Dotýkal se jí zavázanou rukou, obvaz následně sundal a zahodil,“ dodal kriminalista.

Ukázalo se, že muž není v oboru žádným nováčkem. „Jedná se o recidivistu, který byl v minulosti dvanáctkrát trestán za majetkovou a závažnou násilnou trestnou činnost. Naposledy byl odsouzen k osmiletému trestu odnětí svobody za obdobné loupežné přepadení a propuštěn před pouhými dvěma měsíci,“ uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Podle kriminalisty to bylo za přepadení banky v Brně.

Muž se u výslechu k činu doznal, byl obviněn z loupeže, za kterou mu hrozí až 10leté vězení. „Kriminalisté ve věci podali státnímu zástupci podnět k podání návrhu na jeho vzetí do vazby,“ doplnila mluvčí.

Video
Video se připravuje ...

Policisté zadrželi lupiče, který přepadl banku na Smíchově. Policie České republiky

Fotogalerie
26 fotografií