Podle obžaloby mohl dostat až 12 let, i díky dohodě si tak odsedí méně. „Obžalovaný souhlasil a podepsali jsme dohodu,“ oznámila státní zástupkyně Jana Murínová v soudní síni. Soudní senát ji po krátké poradě přijal. Možnost sjednat dohodu o vině a trestu český právní řád zná už od roku 2012, ale loni na podzim přišla zásadní novela, která umožňuje sjednání dohody i v případě závažných trestných činů a lze ji sjednat i přímo u soudu.

Obžalovaný ji také hned podepsal. K jeho stávajícímu dvouletému trestu, ze kterého si část už odseděl, mu tedy přibylo dalších 8 a půl roku. Předsedkyně senátu odsouzeného upozornila, že zákaz pobytu v Praze běží, až když je na svobodě, a musí si to ve vlastním zájmu hlídat.

Obžaloba Jiřího H., který je původem z Brna, vinila z toho, že po Praze páchal větší i menší krádeže. Jeho agresivita při nich ale rostla a jeho řádění skončilo i velmi vážným zraněním servírky z restaurace na pražském Smíchově, kterou chtěl obrat o tržbu. Očividně kradl, aniž by o svých činech příliš přemýšlel. Všechno začalo koncem listopadu 2019, kdy ve večerních hodinách v prodejně Alza na Smíchově ukradl mobilní telefon jednoduše tak, že ho vytrhnul z výstavního pultu a utekl. Dva dny poté se vrátil a svůj čin zopakoval.

Dva telefony, oba zhruba za 20 tisíc, mu ale očividně nestačily. Pokračoval v sérii krádeží, lidem bral peníze i přímo na ulici. Například jednu ženu přepadl na parkovišti před obchodem, kde jí vytrhl kabelku, sebral peněženku, zbytek zahodil a utekl. Sebral také třeba tašku z hotelu nebo peněženku ženě v obchodě přímo z nákupního vozíku.

Obral také 80letého seniora, kterého si vyhlédl u zadního vchodu jeho domu na Praze 9. Následoval ho dovnitř a pokusil se mu sebrat tašku, kterou měl přes rameno. To se mu sice nepodařilo, ale po kratší potyčce se zmocnil seniorovy peněženky. Podle obžaloby způsobil škodu celkem přes 76 tisíc korun.

Postupně se ale jeho agresivita zvyšovala, pár dní před Štědrým dnem vytáhl nůž na prodavačku v květinářství, když jí bral peníze z kasy. „Řekl poškozené, že jí nechce ublížit, ať ho nechá, že potřebuje peníze,“ uvedla státní zástupkyně v obžalobě. 

Přepadení na Vánoce  

Nejzávažnější čin se stal 23. prosince 2019 v restauraci nedaleko ulice Vltavská na Smíchově po čtvrté hodině odpoledne. Tady napadl servírku, kterou chtěl, stejně jako své předchozí oběti, obrat o tržbu. Ženu dvakrát bodl do břicha a dvakrát do hrudníku, také ji pořezal na rukou a na hlavě. Státní zástupkyně poznamenala, že se jednalo o velmi vážná zranění. „Takovéto poranění je v obecné rovině spojeno s rizikem ohrožení života,“ stojí v obžalobě. Napadená žena pak skončila v umělém spánku v nemocnici.

Video
Video se připravuje ...

Recidivista, který měl na svědomí minimálně tři ozbrojená přepadení, skončil v policejních okovech. Aktu.cz

Jeho loupežné řádění po Praze ukončil zásah policistů 25. prosince, kdy se chtěl obohatit na benzince na Bohdalci. Vlezl tam za pult a obsluze pohrozil slovy „Nech mě, nebo tě zabiju!“ a sebral peníze. Chvíli poté ho pak zadržela policie.

Potřeboval peníze na drogy

Jiří H. u soudu své jednání vysvětloval tím, že byl závislý na heroinu. U soudu mluvil hodně potichu, ale bylo mu rozumět, uvedl, že drogu užívá už od roku 1995. Heroin také podle něj způsobil to, jak se choval. „Dočista mě to ovládlo. To, co jsem dělal, takový šílený věci, bych s čistou hlavou prostě neudělal. Moc mě to mrzí,“ řekl a přiznal, že všechny skutky popsané v obžalobě spáchal. 

„Jako by vás ovládl démon“

Kradl hlavně proto, že si prostě potřeboval sehnat denní dávku, která stála i kolem sedmi tisíc. „Každý den jsem to musel mít,“ přiznal. Nedokázal popsat, jak si vytipovával oběti nebo místa, kde kradl. „Jako kdyby vás ovládal nějakej démon,“ řekl. Jiří H. také zmínil, že se pokoušel o metadonovou léčbu. Už dříve byl trestaný, takže nějakou dobu musel abstinovat. Také přiznal, že nikdy v podstatě nepracoval. 

Video
Video se připravuje ...

Pražští policisté dopadli po přepadení benzinové čerpací stanice nebezpečného recidivistu, který měl jen za prosinec na svědomí tři loupežná přepadení. Aktu.cz

Fotogalerie
15 fotografií