Konflikt v soudní síni nastal při posledním líčení 6. listopadu, kdy do síně dorazil elitní advokát Tomáš Sokol. Toho povolal Tomáš F. obžalovaný z vraždy, soudce to však označil za problematické, neboť Sokol figuroval také v obhajobě Jiřího N. Ten je v téže kauze obžalován z podvodu, u soudu ho po celou dobu zastupuje advokát Václav Chum, který pracuje ve stejné advokátní kanceláři jako Sokol.

Video
Video se připravuje ...

Obžalovaný Tomáš F. přichází k soudu, 24. září 2020. Jan Zázvorka

Předseda trestního senátu proto rozhodl, že Sokol, jenž v minulosti obhajoval například kontroverzního podnikatele Romana Krejčíře, manžele Kottovy či lobbistu Marka Dalíka, nemůže u hlavního líčení mladíky obhajovat. Shodně jako později odvolací soud uvedl, že advokát nemůže vykonávat obhajobu dvou obžalovaných, jejichž zájmy si v trestním řízení odporují. Sokol si však proti rozhodnutí podal stížnost. Navrhl, aby odvolací senát usnesení zrušil, protože je v rozporu s Listinou základních práv a svobod.

Vrchní soud mu nevyhověl. Podle něj je v zájmu obžalovaných, aby právní zástupce při obhajobě jednoho nemohl použít důvěrné informace získané od druhého. „To, že si zájmy obou těchto konkrétních obžalovaných odporují, případně mohou odporovat, je v této trestní věci naprosto evidentní jak z charakteru trestné činnosti, tak ze způsobu jejich obhajoby,“ ocitovala mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci z odůvodnění rozhodnutí.

Video
Video se připravuje ...

Záběry policejních potápěčů při prohledávání Želivky. Nalezli zde dvě těla pohřešovaného páru.  Policie ČR

Odvolací soud podle ní také uvedl, že by společný obhájce mohl „sjednocovat“ výpovědi obou mladíků tak, aby působily věrohodněji. Tomáš F. se o ovlivnění výpovědi Jiřího N. podle soudu již pokusil prostřednictvím motáku.

Vražda Přemysla a Marie

Obžalovaní se podle státního zastupitelství v roce 2019 společně pokusili podvodem získat nemovitost v Praze 6, která patřila později zavražděné Marii. Mladíci převedli vilu na společnost, která patřila jednomu z nich. Tomáš F. si pak podle žalobců na počátku června loňského roku smluvil s partnerským párem sjednal schůzku, po které Přemysla (†57) a Marii (†72) odvezl do rekreačního objektu nedaleko nádrže Švihov. Tam je oba zavraždil a jejich ostatky hodil z mostu do vody.

Muž a žena byli pohřešováni od 6. června. Rodina páru se v létě obrátila na policii poté, co se jim dvojice dlouho neozývala. Těla zavražděných nalezli policisté v nádrži Švihov loni v říjnu. Ležela ve vodě už čtyři až pět měsíců a byla zatížena závažím. Vůz dvojice se našel v Maďarsku v opuštěném průmyslovém centru ve městě Ostřihom.

Video
Video se připravuje ...

Josef Mareš k případu pohřešovaného páru z Prahy, který našli na dně Želivky. Blesk.cz

Fotogalerie
42 fotografií