„Chci říct, že se cítím nevinný,“ řekl na úvod své výpovědi u pražského městského soudu ve čtvrtek obžalovaný Robert T. k vraždě, která se v jeho bytě odehrála 7. března 2020.  Popsal, že se s zavražděným bezdomovcem potkal v parku, kde seděl poté, co si došel na nákup. Později zavražděný Pavel F. k němu prý přišel a hledal u něj útočiště, prosil ho, zda by ho Robert nevzal k sobě. Ten se nakonec nechal přemluvit, Pavla poslal na nákup a dal mu i nějaké peníze.

Třídenní pitka

Bezdomovec pak koupil hlavně alkohol, podle Roberta T. několik lahví vodky a šampus. Kromě toho měli ještě pivo, které si předtím obžalovaný nakoupil. Vydali se do bytu a pustili se do popíjení. „Asi jsme to nakonec přehnali a vypili jsme toho moc,“ řekl během svého popisu. Státní zástupce v obžalobě tvrdí, že se jednalo o třídenní tah, vraždě došlo v noci z pátku na sobotu.

Robert T. popsal, že když popíjení skončilo, šli oba spát. Obžalovaný muž si šel lehnout do postele a Pavel měl spát na zemi. Pak si prý ale bezdomovec lehl k Robertovi T. do postele. „Já jsem se v noci probudil a najednou byl na té posteli,“ popsal obžalovaný u soudu. Podle jeho slov nechápal co se děje, a pak muže udeřil třemi ranami sekerou. „Kdyby ho chtěl usmrtil, tak bych mu tu hlavu usekl,“ dodal s tím, že prý neměl žádný důvod muži ublížit, mluvil o něm i jako o kamarádovi, se kterým si občas dával pivo. Pak si šel údajně zase lehnout, a když se probudil, zavolal policii. Moc víc nedokázal k tomu, co se dělo, říci.

Dvacet ran sekerou

Obžaloba má ale jiný názor na to, jak se celý incident stal. Liší se hlavně počet úderů, který měl Pavlovi F. zasadit, podle státního zástupce jich bylo asi 20. Uvedl také, že měl obžalovaný pod postelí hned několik zbraní, například mačetu nebo bodák. „Mezi chladnými zbraněmi si vybral tu největší,“ tvrdí státní zástupce. Sekera měla být dlouhá 80 centimetrů Na to obžalovaný odpověděl, že mačety měl jako sbírku.

Podle obžaloby zasadil 20 ran menší až střední intenzitou a kromě toho ho udeřit třikrát velkou silou do krku a spodní části hlavy. „Tím mu přeťal krční páteř i míchu v oblasti druhého a třetího krčního obratle,“ stojí v obžalobě.

Vraždil z pocitu křivdy?

Státní zástupce k tomu dodal, že muže zavraždil „nejspíše z pocitu křivdy za předchozí zneužívání a okrádání ze strany bezdomovců a sociálně vyloučených“ a dodal, že čin spáchal obzvlášť surovým způsobem. Obžalovaný Robert T. nedokázal odpovědět na to, proč vlastně po sekeře v noci sáhl a proč zaútočil.„Žádné vysvětlení nemám,“ odpověděl na dotazy předsedy soudního senátu.

Jak moc byl opilý?

U soudu také vypovídal soudní lékař i znalci z oboru psychiatrie. Znalkyně upozornila na to, že Robert T. byl značně opilý, ale jeho rozpoznávací schopnosti nebyly omezené, alkohol ale snížil schopnost ovládnout agresivní impuls. „I opilý člověk ví, že nemůže zabít druhého člověka, že to je protiprávní jednání,“ řekla k vlivu alkoholu. Z odběru krve, který proběhl v den vraždy, tedy v sobotu asi v šest hodin odpoledne, odhadla, kolik měl promile. Uvedla, že ve dvě hodiny odpoledne, tedy v době, kdy volal policii, měl muž mezi 2,22 až 2,54 promile alkoholu krvi. Jeho projev z nahrávky telefonátu vypovídá podle znalkyně o těžké opilosti. Muži hrozí až 20 let nebo výjimečný trest.

Fotogalerie
40 fotografií