Nedlouho před půlnocí si pražští policisté všimli volva, které ujíždělo Vysočanskou ulicí bez rozsvícených světel. „Vozidlo dojeli a přes otevřené okénko řidiče upozornili, že jede potmě a musí si rozsvítit. Ten však jejich pokynů nedbal a pokračoval v jízdě bez světel v klidu dál,“ uvádí mluvčí Policie ČR Jan Rybanský.

Až když policistům došla trpělivost a rozsvítili majáčky na svém vozu, došlo řidiči, že nejspíš udělal chybu. „Nečekaně sešlápl plynový pedál a vysokou rychlostí se pokusil péjákům ujet. Pronásledování trvalo desítky minut a postupně se do něj zapojilo několik autohlídek z různých pražských oddělení,“ pokračuje mluvčí.

Ani po svých to nešlo

„Stíhaný při průjezdu metropolí opakovaně porušoval dopravní předpisy, projížděl křižovatkami na červenou, nerespektoval ,stopky', několik stovek metrů jel i v protisměru a nakonec srazil dopravní značení v ulici Patočkova,“ popisuje Rybanský. Ve snaze policistům utéct stůj co stůj dokonce v ulici Nad Kajetánskou vyskočil za jízdy z vozu ten tou dobou jel ve zhruba 40kilometrové rychlosti - a ještě samovolně stihl nabourat zaparkované auto a motocykl.

Video
Video se připravuje ...

Honička přes celou Prahu: Policisté naháněli řidiče, který neměl v noci zapnutá světla a ještě se během jízdy pokusil vyskočit z vozu. Policie České republiky

Ani tento pokus však pro řidiče nevyzněl příznivě. Vycvičení a fyzicky zdatnější strážci zákona dotyčného doběhli, takže se v několika málo okamžicích ocitl v poutech. Nač tak zbrklé jednání? „Zadržený se policistům následně přiznal, že před nimi prchal, neboť je pod vlivem omamných a psychotropních látek. Zkouškám na drogy a alkohol se však nepodrobil a odmítl i lékařské vyšetření,“ uvádí Rybanský k poraněním, které si způsobil skokem z vozu.

„Podezřelý se nyní bude zodpovídat nejen z dopravní nehody a přestupků na úseku dopravy, ale také z podezření pro trestný čin přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu,“ říká nadále Rybanský. „Důvodem je fakt, že měl u sebe přibližně padesát gramů marihuany. Pokud bude pravomocně odsouzen, hrozí mu až jeden rok výkonu trestu odnětí svobody.“
Fotogalerie
4 fotografie