Butko loni v březnu v Kamenické ulici neuposlechl policejní výzvu, aby vystoupil z auta. Místo toho ujížděl po chodníku, po kterém šli dva chodci. Mladší z chodců musel před autem uskočit, spadl a na měsíc skončil v pracovní neschopnosti. Policisté podle jejich mluvčího Jana Daňka museli použít zbraň, aby odvrátili nebezpečí. Cizinec po chodníku ujížděl ještě dalších 60 metrů a poté se dal na útěk do parku Stromovka, kde ho policisté zadrželi. 

Butko událost popsal tak, že jeho vůz obstoupili neznámí lidé v civilním oblečení s pistolemi a snažili se dostat dovnitř. V obavě z kriminálního útoku se instinktivně rozhodl ujet. Podle ústavních soudců mu ale muselo být jasné, že jde o policejní zásah. Odkázali na kamerové záznamy i výpovědi svědků. Zasahující policisté měli pásky i odznaky. „Ze všech těchto důvodů je vyvrácena obhajoba stěžovatele, že si myslel, že šlo o napadení skupinou banditů,“ stojí v usnesení.

Butko byl podle starší zprávy Deníku N zapleten do kauzy neoprávněného pronajímání bytů v Bubenči, spravovaných ruským státem. Z rozsudku vyplynulo, že Butko si od srpna 2018 pronajímal nejméně tři byty, a to od britské realitní kanceláře PIM Management Limited, za kterou v ČR jednal ruský zástupce. V komunikaci s Rusem a také s nájemníky bytů si Butko podle verdiktu počínal v rozporu se zákonem, dopustil se nebezpečného vyhrožování a vydírání.

Na jednoho z obyvatel domu údajně křičel, že mu utrhne hlavu, zlomí ruce i nohy a rozmlátí obličej, protože „on je tady teď nová administrace, stačí jen slovo a všichni půjdou z bytu pryč“. Druhému nájemníkovi údajně hrozil pistolí, ze které i vystřelil.

Fotogalerie
18 fotografií