Od loňského roku se vleče kauza otřesného napadení bezdomovce v Záběhlicích. Když 6. července vyráželi pražští hasiči k přístřešku bezdomovců mezi ulice Sady zahradnické mládeže a Doupovská, z ohořelých zbytků chatrče vynesli lidské ostatky. Kriminalisté začali záhy prověřovat případ pro podezření z vraždy a celkem zakrátko ukázali na Jiřího M.

Ten měl přitom problematickou minulost. Znalci z oboru psychologie a psychiatrie už dříve u soudu vypověděli, že je sebestředný, často holduje alkoholu a v opilosti jedná impulzivně. Navíc se v minulosti potýkal i s užíváním marihuany a pervitinu. Že k fyzické šarvátce došlo, Jiří nepopřel, u soudu však vypověděl, že si nepamatuje víc, než že muže „dvakrát třikrát kopnul“.

Foto na památku...?!

Podle svědka útoku, jistého Anastase E., který byl Robertovým sousedem, si však Jiří do ležícího muže „kopl“ minimálně desetkrát, několikrát ho pak ještě udeřil rukama. Na zem jej přitom měl poslat úder od dalšího aktéra potyčky, kterému mělo vadit, že jeho a Jiřího okradl Robert o cigarety a víno.

„Jiří se pak na Roberta vrhl. Udeřil ho nohama tak desetkrát, rukama ještě víc,“ uvedl svědek. Když pak bylo po útoku, měl si Jiří ještě s ležícím, ale živým Robertem udělat „vítězné selfíčko“, což už také dříve zaznělo u soudu a svědek to potvrdil. Oba dva agresoři pak měli z místa šarvátky odejít, každopádně podle obžaloby se měl Jiří vrátit, aby chatrný přístřešek podpálil. Tady ovšem „příběh“ zadrhává. Nikdo totiž nic neví.

Opravdu jen náhoda?

„Robertovi jsem pomohl vstát a odvedl jsem ho do stanu. Řekl jsem mu, aby v něm zůstal,“ pokračoval ve svědecké výpovědi Anastas E. „Na zranění si nestěžoval, myslím, že usnul,“ vypověděl. Zakrátko prý Anastas odešel, aby v lese potkal opět obžalovaného Jiřího, se kterým kráčela tehdejší partnerka zbitého Roberta. „Řekl jí: Martino, jdeme, vyzvedneme ti věci, nemusíš se bát, on tě už nebude bít,“ uvedl svědek s tím, že měli nakročeno směrem k Robertovu příbytku.

S dotyčnou Martinou K. měl mít prý Robert komplikovaný vztah, který měl být údajně založen na fyzickém násilí. „Robert byl sadista, mlátil svou přítelkyni. S ostatními lidmi, co tam bydleli, měl špatný vztah,“ vypověděl Anastas. Jeho slova potvrdila u soudu další svědkyně – Brigita, která v lokalitě Trojmezí u Záběhlic také žije bez trvalého bydliště: „Byl to hajzl. Dvakrát mi podpálil stan. Ostatní lidé ho taky nesnášeli. On byl s prominutím agresivní hnusné hovado. Mlátil všechno kolem sebe hlava nehlava, stačilo mu trošku se napít, jemu to bylo jedno,“ nebrala si u soudu servítky.

Jak od Anastase, tak i od Brigity zazněla u soudu tvrzení, která by mohla být klíčová v tom, zdali má skutečně Jiří na svědomí podlou vraždu. Oba totiž vypověděli, že kromě toho, že byl Robert náruživým alkoholikem, holdoval i kouření. „Nevěřím tomu, že příbytek zapálil obžalovaný. Myslím, že si to způsobil Robert sám, protože neustále kouřil a byl opilý. Stačilo zapálit cigáro, to upadlo a v kombinaci s alkoholem se stalo, co se stalo,“ sdělila Brigita. Příčinou úmrtí byla podle pitvy kombinace otravy oxidem uhelnatým a otravy alkoholem. Její domněnku nepřímo podpořil i svědek z řad Hasičského záchranného sboru hl. m., který u požáru před rokem zasahoval.

„Šlo o provizorní obydlí z hořlavého materiálu, zejména ze dřeva, z různých dek a igelitových fólií. Po důkladném vyšetřování jsme za příčinu požáru stanovili lidský faktor, ale nemůžeme určit, zda se jednalo o nedbalost, nebo úmysl,“ vypověděl. Ten také naznačil, že pro zapálení příbytku by během tehdejšího suchého léta stačilo v podstatě i jen škrtnout sirkou.

Další podezřelý?

Soud líčení odročil k dalšímu jednání. Stěžejní budou nyní další svědecké výpovědi, zejména třetího aktéra šarvátky, jistého Martina, a pak především partnerky mrtvého Roberta Martiny K. Ta se totiž podle svědeckých výpovědí měla pohybovat v okolí chatrče v době, kdy začala hořet. Není vyloučeno, že by přinejmenším mohla vědět víc než ostatní. Jelikož se ale jedná o další osobu bez trvalého bydliště, mají policisté problém ji dohledat.

Proti obžalovanému nadále stojí jeho minulost. Kromě shora uvedených znaleckých posudků řekl policejní mluvčí Jan Daněk pro Blesk.cz již dříve, že „kriminalisté zjistili, že podezřelý sympatizuje s neonacisty a útočil, protože poškozený byl bezdomovec“. Pakliže soud uzná Jiřího M. vinným ze smrti Roberta, hrozí mu až výjimečný trest.

Fotogalerie
6 fotografií