Miarkovi obhájci se snažili dokázat, že v době spáchání hrůzného činu nebyl příčetný. Cílem bylo, aby místo do vězení zamířil do detenčního ústavu. „V žádném případě není na místě upustit od potrestání u takto závažného, připraveného, promyšleného trestného činu a nařídit toliko zabezpečovací detenci,“ uvedl předseda odvolacího senátu Martin Zelenka.

„Je nepochybné, že pan obžalovaný určitou duševní poruchou trpí, leč to podle našeho názoru nemá takový vliv na jeho jednání, že by bylo možné dospět k závěru o snížení jeho ovládacích schopností,“ dodal Zelenka.

Když ne já, tak nikdo

Krvavý masakr se odehrál loni v květnu ve Zdemyslicích na Plzeňsku. „Když ji nemohu mít já, nebude ji mít nikdo,“ vysvětloval Daniel, proč si počkal na spolužačku a překvapil ji doma.

Video
Video se připravuje ...

Daniel Miarko (19) si odsedí 18 let za vraždu spolužačky Terezy (†18). Romana Vébrová

„Chytil ji do kravaty, povalil na zem a bodl velkou silou nožem čtyřikrát do hrudníku, tři bodnutí byla smrtící,“ popsal hrůzný čin u plzeňského krajského soudu státní zástupce Jiří Richtr. Po činu poslal Daniel rodině a kamarádům fotku zakrvácených kalhot. „Zavraždil jsem Terku,“ dodal, a přidal smajlík.

Vražda kvůli neexistujícímu příteli

K činu se odhodlal poté, co poslední květnový víkend viděl školní fotky s Terezou a napsal tehdejší kamarádce Nikole. „Terka byla zrovna se mnou, tak jsme vymyslely, že má přítele, a že on tak dá pokoj,“ uvedla Nikola. Jenže nevinnou lež zaplatila Tereza životem.

„Jednal ze zavrženíhodné pohnutky kvůli domnělému příkoří, které se mu ale nestalo,“ řekl Jan Hostaš, předseda senátu Krajského soudu v Plzni, který Daniela poslal na 18 let za mříže. Jeho verdikt Vrchní soud v Praze pravomocně potvrdil.