„Státní zástupce napsal soudu, že se práva na odvolání vzdává,“ uvedla mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci. Žena totéž uvedla hned po vynesení verdiktu. K činu se doznala a prohlásila, že napsání facebookového příspěvku lituje. Žalobce původně navrhoval, aby jí soud poslal na pět let do vězení.

Renáta P. podle státního zástupce Martina Bílého na svém facebookovém profilu napsala o teroristickém útoku na mešity na Novém Zélandu: „Tak tohle je velký frajer, kéž by nás takových bylo víc, když s těma svin*ma muslimskýma vlády nic nedělají a ještě jim ustupují.“ Dodala, že muži děkuje za jeho odvahu.

Pelikánová reagovala na příspěvek serveru Hoj.cz, který podle žalobce sledovalo na facebooku přes 160 000 lidí. Dopustila se tak podle něj trestného činu podpora a propagace terorismu, za který hrozí až patnáctileté vězení. Bílý uznal, že žena doposud nebyla trestána a vedla řádný život, kvůli trestní sazbě jí však původně navrhl uložit nepodmíněný trest.

Strach o syna

Pelikánová se k činu u soudu přiznala. „Bohužel jsem to napsala,“ uvedla. Dodala, že se bojí o malého syna. Přála by si, aby někdo zastavil násilí, které páchají muslimové. Celý článek o teroristickém útoku na Novém Zélandu podle své výpovědi nečetla, reagovala pouze na diskusi pod ním. Dnes toho lituje. „Chtěla bych se omluvit, že jsem něco takového vůbec napsala,“ prohlásila. Uvedla také, že není členkou žádného extremistického hnutí ani je nepodporuje, své reakce lituje.

„Projevená lítost byla upřímná,“ prohlásil soudce. Už samotné stíhání podle něj zapůsobilo na ženu tak, že si uvědomila, co udělala. Renáta P. téměř po celou svoji výpověď plakala.

Jeden z několika případů

Soud uvedl, že dal ženě trest pod sazbou i proto, že podobné příspěvky zveřejňují stovky lidí, a stíháni za to vůbec nejsou. Podmíněné tresty uložily za nenávistné výroky na sociálních sítích či internetových stránkách i další soudní senáty. Pražský městský soud se zabývá několika obžalobami kvůli schvalování útoku v Christchurchi.

Masakr 51 obětí

Pravicový extremista z Austrálie Brenton Tarrant zastřelil loni v březnu při útoku ve dvou mešitách v Christchurchi pět desítek mužů, žen i dětí. Akci vysílal v přímém přenosu na internetu. Devětadvacetiletý muž je obžalovaný z 51násobné vraždy, pokusu o vraždu dalších 40 osob a z terorismu a hrozí mu doživotí. Vinu původně popíral, po roce se ale nečekaně přiznal.

Tarranta k jeho činu inspiroval norský terorista Anders Breivik. Za schvalování Breivikových teroristických útoků z léta 2011 v Oslu a na ostrově Utöya pražské vrchní státní zastupitelství rovněž obžalovalo jednoho člověka. Obžalobě za podporu terorismu čelí také dva lidé, kteří velebili smrt trojice českých vojáků v Afghánistánu.

Fotogalerie
60 fotografií