Brabenec skončil podle své výpovědi na výsleších zhruba padesátkrát. Některé výslechy trvaly až osm hodin. U jednoho z nich mu příslušníci StB řekli, že mu unesli dceru, a požadovali spolupráci. Muž neměl žádnou možnost si jejich slova ověřit. Při domovních prohlídkách pak disidentovi vyhrožovali tím, že u něj najdou samopal s jeho otisky prstů, za což by mu hrozilo dlouholeté vězení. Jeden z příslušníků si také při prohlídkách pohrával s revolverem v ruce. „Jeho zábava byla, že mířil na psa a říkal: ‚Jestli se ten pes pohne, tak má smůlu‘,“ uvedl Brabenec.

Při výsleších příslušníci StB někdejšího hudebníka podle jeho výpovědi několikrát bili, na počátku 80. let ho pak vyzvali k opuštění ČR. „Já se vystěhovat nechtěl,“ prohlásil Brabenec u soudu. Postupně však podle své výpovědi ztratil jakoukoli možnost zaměstnání. „Nakonec jsem už nesměl ani pást krávy v Krušných horách,“ uvedl. Z ČR proto odjel, přišel tím však o možnost dále působit jako hudebník, autor a ztratil přátele.

U soudu se z šikany vůči Brabencovi a dalším odpůrcům komunistického režimu zpovídají Zbyněk Dudek, Karel Hájek, Rudolf Peltan, Jaroslav Maryško a Jiří Šimák. Bývalý hudebník a chartista si jmenovitě vzpomněl na Dudka a Šimáka, ostatní obžalované si nepamatuje. Již dříve vyslechnutí disidenti Jiří Chmel a Jaroslav Neduha nedokázali konkrétně označit žádného z nich. I oni však uvedli, že k důvodům, proč přistoupili na vystěhování, patřily vyhození ze zaměstnání, vyhrožování vězením a několikahodinové výslechy.

Akce Asanace

Bývalí příslušníci StB podle obžaloby v rámci Asanace disidenty šikanovali v jejich bydlišti i v zaměstnání, bez důvodu je zadržovali a opakovaně prohledávali jejich byty. Jsou obžalovaní ze zneužití pravomoci úřední osoby. Pětice vinu odmítá.

Akci Asanace vymyslela StB na přelomu 70. a 80. let. Jejím cílem bylo fyzickým a psychickým nátlakem donutit občany nepohodlné režimu k trvalému opuštění republiky. Pracovníci StB po celé zemi začali předem vytipované odpůrce režimu šikanovat i fyzicky týrat. Dudák a Šimák už byli v souvislosti s Asanací v minulosti odsouzeni, za týrání disidentů jim soudy uložily nepodmíněný trest v délce tři a půl roku.

Fotogalerie
4 fotografie