Po pachatelích policie stále usilovně pátrá. Zatím však bez výsledku. Nejvíce loupeží se odehrálo v Jesenici, kde zazněl alarm i během pondělka. Místní, které zloději ještě nenavštívili, se obávají, že na ně brzy také přijde řada. „Jsme ostražitější. Je to opravdu nepříjemný a nejistý pocit, co by se mohlo stát,“ řekla včera Blesku paní Milada D. (79).

Spolupráce sousedů

Podle ní si dávají v okolí pozor všichni více než jindy. „Se sousedy mám propojenou zahrádku, kde nám běhá hlídací pes. Společně máme i další zabezpečení včetně alarmu a kamer. Policejní hlídky pravidelně ulicí projíždějí,“ popsala situaci paní Milada, která ale nikoho podezřelého zatím nepotkala. „Mám strach, v přízemí proto raději ani nevětrám,“ dodala.

Mapa kriminality - vloupání do obydlí. Oblast Velkých Popovic je vyvedena nejtmavší barvou.
Autor: Mapa kriminality

5 milionů korun

Tolik se zlodějům podařilo vzít z jedné vily. Gang vykradačů má na svědomí už přes 123 rodinných domů. V posledních měsících se soustředí především na jihovýchod Prahy. Vloupání trvá obvykle pouze pět minut. Do baráků se dostávají vypáčením francouzských oken, uvnitř pak berou hotovost a šperky, vzápětí mizí pryč. Alarmy a kamery se jim zatím úspěšně podařilo vyřadit.

Na Vánoce i Silvestra

Vykradači se neštítí ničeho, do domů se vloupali i na Štědrý den a na Silvestra. Právě oslavu příchodu nového roku narušili v restauraci ve Psárech. Když se hosté dozvěděli, že se v obci pohybují zloději, rozutekli se do svých domovů. O půlnoci tak byla restaurace skoro prázdná.

Starosta Jesenice: Málo policistů

Podle starosty Jesenice Pavla Smutného je situace neúnosná. „Počet policistů by se měl určitě zvýšit. Přibývá obyvatel regionu, ale počet policistů je pořád stejný, nebo dokonce klesá,“ řekl Blesku. Místním stejně jako policisté radí, aby nechávali doma rozsvíceno a aby nesdělovali, kdy jsou mimo domov. 

Takhle vykradače zachytily domovní kamery:

Video
Video se připravuje ...

Vykradači jsou rychlí, pasou po penězích a po špercích. Policie České republiky

Video
Video se připravuje ...

Vykradači jsou rychlí, pasou po penězích a po špercích. Policie České republiky

Fotogalerie
11 fotografií