„Soud dospěl k závěru, že vina obžalovaného je prokázána všemi provedenými důkazy,“ uvedla soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 4 Jana Petráková. Kromě podmíněného trestu uložila Václavovi H. zákaz práce v bezpečnostních sborech na čtyři roky a peněžitý trest 25 000 korun.

Expolicista před téměř dvěma lety vedl případ skupiny obviněné z úvěrového podvodu a poškození cizích práv. Podle obžaloby jednomu z obviněných za úplatek nabízel flash disk, o kterém tvrdil, že obsahuje kompromitující materiály. Na disku ale byla část znaleckého posudku v případu, ke které by měl obviněný i tak v rámci spisu povolen přístup.

Za předání disku chtěl podle vyšetřovatelů tehdejší policista 150 000 korun, fakticky mu muž předal 145 000 korun. Předání peněz ale monitorovala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která Václava H. krátce po předání v kanceláři zadržela.

Expolicista obžalobu u soudu odmítl, šlo podle něj o provokaci ze strany obviněného. Poté, co mu muž obálku s penězi předal, prý nevěděl, co má dělat, a proto ji založil do dokumentů na stole. Věc chtěl řešit s nadřízeným, to ale kvůli zásahu inspekce nestihl. To, že v odposleších muži řekl, že „to bude za 150“, vysvětloval expolicista tím, že šlo o náklady za flash disk, na kterém obviněnému znalecký posudek předával. Soudkyně ale jeho argumenty odmítla.

Expolicistovi hrozilo tři až deset let vězení, státní zástupce Martin Bílý pro něj navrhoval tříletý nepodmíněný trest, zákaz činnosti a peněžitý trest 75 000 korun. Trest vězení by ale podle Petrákové byl nepřiměřeně přísný. Pokutu pak uložila nižší s ohledem na majetkové poměry obžalovaného.

Obhájce navrhoval soudu, aby muže viny zprostil. Podle něj nebyla vina jednoznačně prokázána, zpochybňoval také záznam z předání peněz jako důkaz. Poukazoval také například na nevěrohodnost a trestní minulost muže, který Václavovi peníze přinesl.