Soudce odvolacího pražského vrchního soudu Elischer čelí obžalobě z toho, že za úplatky ovlivňoval na základě pokynů svého Vietnamce některá odvolací řízení se členy vietnamské komunity. Jakožto předseda odvolacího senátu dokázal podle státního zástupce snížit tresty vězení pěti Vietnamcům obžalovaným z drogové kriminality.

Stíhání čelí vedle soudce a Vietnamce také dvě Vietnamky, které podle obžaloby poskytly úplatek za své příbuzné, a dva jejich krajané, kteří se podle obžaloby na zprostředkování úplatků podíleli.

„Bylo to kolektivní rozhodování, a že by nás tlačil k nějakému rozhodnutí, to určitě ne,“ řekl městskému soudu Frankič. Podobně se vyjádřil i Klimáček. Ten v odvolacím senátu zastával pozici tzv. staršího předsedy senátu a kauzy jednotlivým členům rozděloval. Klimáček dnes uvedl, že po něm Elischer nikdy nepožadoval přidělení konkrétní kauzy.

Oba soudci také popsali proces rozhodování o odvoláních. Celý spis si podle nich načítal pouze předseda, kterému byla konkrétní kauza přidělena. Zbylí členové senátu četli pouze prvoinstanční rozsudky a odvolání, do spisu ale mohli kdykoli nahlédnout. U některých případů pak měli předjednání, na kterých věc probírali, ke konečnému rozhodnutí a hlasování senátu docházelo až po projednání odvolání na soudním zasedání. V některých případech si soudci podle Klimáčka připravovali podklady ještě před jednáním, nikdy však nešlo o protokol o hlasování. O hlasování v senátu soudci vypovídat nemohli, jsou totiž vázáni mlčenlivostí.

Lustrace osob

Státní zástupce vyčítá Elischerovi také to, že v letech 2013 až 2016 lustroval na základě požadavků svého přítele řadu Vietnamců v neveřejných rejstřících, především v evidenci vězněných osob. Informace Elischer údajně získával často tak, že se obracel na další pracovníky justice, a to pod nepravdivými záminkami.

Elischer s obžalobou nesouhlasí, při minulých jednání uvedl, že nepřijal žádné úplatky. Popřel také, že by se mu Vietnamci za informace z rejstříků revanšovali. Na otázku, proč s Hungem diskutoval i o živých kauzách, Elischer v úterý odpověděl, že se baví velmi otevřeně s každým. Odmítl, že by se Hung za lustrované Vietnamce "vysloveně přimlouval". Zapisovatelka z ústeckého krajského soudu ve středu potvrdila, že pro Elischera osoby v rejstřících vyhledávala, stejně jako jeden ze soudců. Soudci z pražského vrchního soudu dnes uvedli, že pokud potřebovali v justičních rejstřících někoho vyhledat, žádali tajemnice či sekretářky přímo z vrchního soudu.

Fotogalerie
6 fotografií