Vina pětatřicetiletého Gruzínce na vraždě podnikatele se podle předsedy odvolacího senátu Jiřího Lněničky jednoznačně prokázala. Z důkazů vyplynulo, že přijel s Rusem den před činem do Prahy, telefonicky si domluvil schůzku s obětí a vylákal ho na parkoviště. „Obžalovaný se na vraždě nepodílel pouze tím, že hlídal,“ uvedl Lněnička. Apchaidze podle něj vraždu s Alijevem naplánoval.

Prvoinstanční Městský soud v Praze uložil muži letos v březnu sedmnáctiletý trest. Odvolací senát ho o rok snížil, protože podle Lněničky nelze Gruzínce vinit z brutálního způsobu, jakým byla vražda spáchána. Apchaidze musí podle dnešního rozhodnutí také zaplatit manželce a dětem oběti odškodnění 1,6 milionu korun. Po propuštění z vězení bude z Česka vyhoštěn. Alijeva stíhá policie odděleně.

Apchaidze, kterému za trýznivou vraždu hrozilo původně až 20 let vězení nebo výjimečný trest, vinu od počátku odmítá. „Člověka nelze odsoudit na 17 let za něco, co neudělal,“ prohlásil ve svém odvolání. V době vraždy podle svých slov nebyl vůbec v Praze. Na záznamech z kamer, které posloužily jako důkaz, je prý někdo jiný.

Zraněný odjel z místa činu

Ázerbájdžánský podnikatel přišel o život 29. června 2017. Jeho zranění si všimli holešovičtí strážníci poté, co umírající muž odpoledne narazil svým mercedesem do odstaveného kamionu v Jateční ulici. Obchodníka předtím ve slepé části nedaleké ulice Na Maninách napadli Alijev s Apchaidzem. Parkoviště si podle obžaloby předem vytipovali jako vhodné místo k vraždě a s mužem si tam telefonicky domluvili obchodní schůzku.

Devětatřicetiletý otec dvou dětí vůbec nestihl vystoupit z vozu, dvě z bodných ran ho zasáhly do srdce. Napadenému se ještě podařilo z místa činu odjet, brzy však ztratil vědomí a havaroval. Zdravotníci se ho déle než hodinu pokoušeli oživit, avšak neúspěšně.

Alijev s Apchaidzem už dvě hodiny po činu seděli v autobuse mířícím do ukrajinského Lvova. Předtím se prý na nádraží na Florenci stihli převléct a část svých věcí tam vyhodili do odpadkového koše. Apchaidzeho později zadržela ukrajinská policie na základě evropského zatykače a v jeho telefonu údajně našla fotografii oběti.