Známého zloděje se rozhodli policisté minulý týden zastavit a zkontrolovat, jelikož u sebe měl hudební nástroj za desítky tisíc korun. Důvod měli zřejmý. „Jednalo se o patnáctkrát odsouzeného muže za majetkovou trestnou činnost, policisté tak přistoupili k jeho kontrole, aby zjistili, jak přišel k saxofonu, který měl v ruce,“ uvedl pro Blesk.cz policejní mluvčí Jan Daněk.  

A nestačili se divit. Dozvěděli se od něj totiž, že se rozhodl stát muzikantem a saxofon zakoupil na burze, aby se na něj naučil hrát. „Kriminalisté byli rádi, že se podařilo napravit jednoho lapku, který byl v minulosti v součtu všech trestů odsouzen k třinácti letům vězení. Ale samozřejmě jeho tvrzení radši ověřili,“ popsal dále Daněk.

Úsměv jim tak dlouho na tváři nevydržel. „V pouzdře od hudebního nástroje byla totiž navštívenka, na kterou se rozhodli zavolat. Na druhém konci telefonu se jim ozval muž, který vůbec netušil, že jeho nástroj v hodnotě sto tisíc korun cestuje po Praze, jelikož má být uložený v učebně na konzervatoři,“ řekl mluvčí.

Množství dalších krádeží

Zadržený muž tak jako obvykle putoval na policejní služebnu. Tam se policistům ke krádeži saxofonu přiznal a uvedl, že ho odcizil o den dříve z budovy konzervatoře v Praze 3. Do té se dostal, když vyšplhal po tyči na římsu, po které ušel několik metrů, aby se do budovy dostal otevřeným oknem. „Tam poté z učebny odcizil zmiňovaný nástroj a stejnou cestou zase odešel,“ vysvětluje mluvčí.

Že to nebyl jeho první akrobatický kousek na tom samém místě, kriminalisté zjistili záhy. „Stejným způsobem totiž někdo z té samé budovy před pár týdny odcizil notebook a tři flétny v celkové hodnotě téměř 40 tisíc korun. I k tomuto činu se zadržený muž přiznal,“ upřesnil Daněk.

Třetí krádež, kterou měl zadržený na svědomí, mu kriminalisté připomněli sami. Ta se odehrála v bytě na Žižkově. „I k této krádeži se proto přiznal a uvedl, že když šel po Biskupcově ulici, zaslechl chrápání. Rozhlédl se a zjistil, že vychází z otevřeného okna v prvním patře domu. V bytě následně prošel okolo spících nájemníků a odcizil dva mobilní telefony, notebook a dámskou kabelku,“ uzavřel Daněk. Za všechny krádeže mu nyní hrozí až pět let vězení.

Tento saxofon zloděj ukradl. Policistům tvrdil, že se chce stát muzikantem:

Video
Video se připravuje ...

Zloděj ukradl saxofon z budovy konzervatoře, policistům tvrdil, že se chce stát hudebníkem. Policie České republiky