Hned tři dealeři skončili ve vazbě při razii v jednom z podniků v ulici Ve Smečkách, která je nejen mezi Pražany známá jako ulice plná drog. V posledních měsících se na ni více zaměřovala právě policie. Kromě různého prohledávání míst, kam dealeři rádi drogy schovávají – například blatníky aut nebo okapy  sem také několikrát povolali policejního psa.

Začátkem dubna se tu také povedlo kriminalistům zadržet tři Nigerijce, kteří tu dlouhodobě prodávali kokain a další tvrdé drogy. Ti jsou nyní stíháni pro trestný čin nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

„Jelikož se ukázalo, že každý byl v minulosti za stejnou trestnou činnost již pravomocně odsouzen, hrozí jim nyní trest odnětí svobody až na deset let. A to je i jedním z důvodů, proč jsou zadržení, respektive obvinění, stíháni vazebně,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí policie Tomáš Hulan.

Systém prodeje

Přitom kriminalisté věděli o prodeji drog dlouhodobě. Problém jim ale činily důkazy, které museli shromažďovat delší dobu. Už od ledna tak policisté znali několik desítek případů, kdy obvinění zákazníkům prodávali především kokain, ale také marihuanu.

Podívejte se na video ze zásahu:

Samotný prodej vypadá tak, že na Václaváku stojí muž, který nabízí drogy, ale u sebe je nemá. Až když o ně má zákazník zájem za určitou cenu, tak dá vědět svým kamarádům. Ti jsou mezitím i například v jiné ulici a po zavolání se sejdou s dalším člověkem, se kterým si hodně nenápadně drogy vymění.

Předání praktikují například plácnutím, obejmutím nebo si jednoduše podají ruku. Pro policisty je ale těžké pak dokazovat, kdo jakou drogu měl, protože například u marihuany jde vždy o menší množství, které lze držet, ale už se nesmí prodávat.

U těžších drog je problémem zjistit, kdo u sebe drogu nakonec vůbec schovává. Dealeři tak využívají drobné díry v zákoně, a vyhýbají se tím odpovědnosti nebo jim hrozí pouze zanedbatelný trest.

Podívejte se na „úlovky“ z razie:

Fotogalerie
5 fotografií