Jan Krupička pracuje v kancelářích naproti hotelu Hilton. Odtud má velmi dobrý výhled na místa, kam čínská ambasáda sváží takzvané vítače, tedy krajany Si Ťin-pchinga s rudými vlajkami, mávátky a velkými transparenty, aby při příjezdu a odjezdu prezidenta říše středu udělali hlavě státu náležité pompézní přivítání a loučení.

„Kolega vedle mě vylepil na okno tibetskou vlajku o velikosti A2, kterou nakonec umístil doprostřed a nahoru okna a zatáhl žaluzie jen po okraj vlajky,“ svěřil se Jan Krupička na Facebooku, kam také vystavil fotky. 

Hned poté, co mladík svůj protest proti čínskému režimu doinstaloval, zaměřili se na jeho okno odstřelovači ze střechy hotelu Hilton a zkoumali místo dalekohledy. Reakce na sebe nenechala dlouho čekat.

„Za půl hodiny přišli policajti jen s páskama okolo ruky, (asi nepatřili do státní), a že se to musí sundat. S odůvodněním, že odstřelovači nevidí co nebo kdo se za tou vlajkou skrývá. Ohledně žaluzie si nestěžovali, zůstává tak zatažena a zatím nikdo nepřišel, abychom ji vytáhli,“ dodal Krupička. Z jeho vyjádření navíc vyplývá, že problém prý měla policie výslovně jen s tím, že šlo o vlajku Tibetu. 

Trochu uceleně, pracuju v budově sousedící s hotelem Hilton. Ten Hilton, ve kterém se usídlila čínská delagace. Celý den...

Zveřejnil(a) Honza Krupička dne 29. březen 2016

Není to první případ, kdy policie během návštěvy čínského vůdce zasahovala proti lidem s tibetskými vlajkami. Policejní prezidium si přesto trvá na svém. Trestné to není. „Samotné nošení nebo vyvěšování, když to opravdu hodně zobecním, tibetských vlajek, stejně jako čínských vlajek, českých vlajek i dalších vlajek, není ničím protiprávní,“ řekl Blesku Josef Bocán z policejního prezidia. 

Pro zásah naproti Hiltonu má ale jiné argumenty, hoši s vlajkou v okně prý byli bezpečnostním rizikem. „Tím rizikem může být například zakryté okno, ať už je zakryté čímkoliv. Vlajkou kteréhokoli státu nebo nějakým jiným způsobem a v případě, že není jisté, co se za tím oknem děje, tak pak to policie vyhodnocuje jako riziko a koná příslušné kroky, aby to riziko eliminovala, nejde o to, jaká vlajka tam je,“ dodal Bocán.

Oficiální vyjádření policie ale nekoresponduje s tím, co údajně měli pronést zasahující policisté na místě. Zvlášť v případě, kdy policie nadále v kancelářích dovolila ponechat zatažená okna žaluzií a trvala na odstranění pouze dané vlajky. „Podle nich si můžeme vyvěsit vlajku českou, popřípadě čínskou. Konec demokratického projevu,“ popsal zásah ve svém veřejném vyjádření Krupička.

 

Fotogalerie: Čínský prezident poprvé v Česku
130 fotografií