Jeden mladý samec si to štrádoval večer po silnici v Kožlanech na severu Plzeňska. „Prošel i kolem místní hospody,“ uvedl zvířecí záchranář Karel Makoň.

Pro tuláka vyrazil ochránce Jiří Segeč. „Zkušeně bobra odchytil a odvezl k nejbližšímu potoku,“ doplnil Makoň. U jedné záchrany hlodavců to ale neskončilo.

Mířil do školy

Druhý bobr si to namířil k základní škole v Dobříči u Kaznějova. Unaveného a nervózního hlodavce objevily ráno děti. „I v tomto případě se jednalo o mladé zvíře, které bylo pravděpodobně starším bobrem zahnáno daleko od vody,“ uvedl Makoň.

Bobr lapený do podběráku skončil v plzeňské záchranné stanici. „Odtud jsme ho pak následující den vrátili k řece Berounce,“ dodal Makoň.

Náročné hledání

Ochránce přírody vysvětlil, že bobři jsou přísně teritoriální zvířata. Najít volnou lokalitu v Plzeňském kraji, kde jsou vody již obsazené, je tak pro mladé jedince oříškem.

„Mladá zvířata to nemají vůbec jednoduché. Nová teritoria nejsou, a tak si musí každý bobr své místo na slunci prostě vybojovat. V přírodě mají místo prostě jen ti nejsilnější, anebo ti, kteří si umí poradit,“ zakončil zvířecí záchranář.

VIDEO: Hasiči ve Frýdku-Místku zachránili bobra, který spadl do jímky.

Video
Video se připravuje ...

Hasiči ve Frýdku-Místku zachránili bobra, který spadl do jímky. HZS Moravskoslezského kraje

Fotogalerie
9 fotografií