Holenda vystudoval v roce 1959 Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Učil matematiku a fyziku v Sušici a v Kašperských Horách, od roku 1961 pak na katedře matematiky Vysoké školy strojní a elektrotechnické, jejímž rektorem se stal v roce 1990.

Jeho jméno bude navždy vepsáno do historie Západočeské univerzity na prvním místě. S týmem lidí, jimiž se obklopil, dokázal spojit fakulty rozdílného zaměření i historie a položit tak počátky multioborové vysoké školy. Nebýt jeho vize, odvahy a pracovitosti, mohla být cesta k univerzitě mnohem složitější,“ řekl rektor ZČU Miroslav Lávička, který se s Holendou řadu let potkával na katedře matematiky.

„Pamatuji si ho jako nesmírně energického člověka, vždy pro mě byl důkazem toho, že když jde člověk za svou vizí poctivě a s plným nasazením, uspěje,“ dodal.

Čestné doktoráty

Holenda byl od roku 1952 členem Jednoty českých matematiků a fyziků, patřila mu její Čestná medaile Bernarda Bolzana i titul Zasloužilý člen. Na londýnské Brunelově univerzitě získal v roce 1998 čestný titul doctor honoris causa, byl předsedou komise ministerstva školství pro hodnocení výzkumných záměrů.

Deset let pracoval v týmu expertů při Asociaci evropských univerzit EUA. Byl také zastupitelem města, které jeho přínos pro plzeňské vysoké školství ocenilo v roce 1998 historickou pečetí. Hejtmanství jej v roce 2016 uvedlo do Dvorany slávy Plzeňského kraje.

ZČU letos ztratila už druhého emeritního rektora. V květnu zemřel Holendův nástupce Zdeněk Vostracký.

VIDEO: Plzeňský student Ondrej Adamec bodoval s autonomním elektrickým vozítkem Blatto Buggy v mezinárodní soutěži.  

Video
Video se připravuje ...

Plzeňský student Ondrej Adamec bodoval s autonomním elektrickým vozítkem Blatto Buggy v mezinárodní soutěži.  PRODUCTive design