Let tělesa bylo možné pozorovat kolem 22.45 hodiny. „Zaznamenali jsme nad západním obzorem extrémně jasný bolid, který dokonce explodoval. V době největšího jasu byl jasnější, než měsíc v úplňku,“ uvedli meteorologové na sociální síti.

Video
Video se připravuje ...

Let a následná exploze jasného bolidu zachycená kamerou v Plzni. Daniel Neumann

Byla reálná šance, že na zem dopadly i úlomky nebeského tělesa. Těm, kteří se už těšili na hledání zbytků meteoru, ale zkřížily plány propočty astronomů. „Vyhodnotili jsme naše fotografie a videa a zjistili jsme, že na zem z bolidu nic nedopadlo, úplně shořel,“ uvedl Jiří Borovička z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Zbyl z něj prach

Dle propočtů se čtvrttunové těleso během pěti sekund rozpadlo v zemské atmosféře na prach. „Nebyl to úlomek planetky ale pravděpodobně součást nějaké komety. To jsou křehčí tělesa, spíše slepence prachu než pevná hornina. Díky tomu, že se bolid rozpadl, tedy vybuchl a rychle se odpařoval, byl tak jasný a dobře viditelný,“ doplnil Borovička s tím, že meteor ve skutečnosti letěl nad Bavorskem a největší jasnosti dosáhl ve výšce asi 55 kilometrů nad zemí.

Dokumentovat jasné meteory umožňuje projekt evropská bolidová síť. Tvoří ji na 34 kamer umístěných v Česku, na Slovensku v Rakousku a v Německu, které řídí astronomové z observatoře ve středočeském Ondřejově. Kamery zaznamenávají průlet bolidů, data z nich pak slouží odborníkům k propočtům dráhy, rychlosti, hmotnosti tělesa, a zda na zem dopadly úlomky či meteor skončil jako prach.

Intenzivní zážitek

Intenzivní záblesk zanechal v lidech, kteří měli to štěstí jej sledovat, nesmazatelný dojem. „Viděla jsem to z balkónu v Klatovech, nevěřila jsem svým očím,“ svěřila se jedna ze sledujících.

„Viděli jsme to venku úplně jasně, exploze byla dost hlasitá,“ doplnil svědek, který zrovna pobýval v Německu. Pozorování bolidu hlásí kromě západu Čech i lidé z Třebíče či od Brna.

„Tichá závist, to se podaří jednou za život, takto jasný,“ dodali s úsměvem meteorologové.

Fotogalerie
8 fotografií