Na nové úpravě se shodli zástupci koaličních stran ve vedení plzeňské radnice. Vše ještě musí schválit orgány města, upřednostnění veřejné dopravy v lokalitě ale bude zachované i nadále. „MHD se zde přestala zpožďovat, veřejná doprava je  rychlejší, v důsledku levnější, z čehož profitují desítky tisíc lidí, kteří tudy denně autobusy a trolejbusy projíždějí,“ řekl náměstek primátora Aleš Tolar.

Ten k úplnému znovuotevření Americké nevidí důvod ani na straně řidičů aut. „Z denního sledování provozu vychází, že s omezením se již naučili žít a využívat objízdných tras. Kvůli uzavřené Americké tak žádné kolapsy nevznikají,“ dodal Tolar.

Vliv i na bezpečnost

Nočním otevřením ulice by se měla zvýšit i bezpečnost v lokalitě. „Neutěšenou situaci v noci na Americké se snažíme řešit posílením policie a pozitivní vliv lze očekávat i od toho, že se zde zvýší v noci automobilový provoz,“ uvedl radní pro bezpečnost Jiří Winkelhöfer.

Hříšníky, kteří do ulice vjedou během dne, bude hlídat kamerový systém s videoanalýzou vozidel. V plánu jsou i úpravy ulice jako zrušení zastávkových zálivů, zmenšení šíře vozovky ve prospěch chodníků a ozelenění ulice.

VIDEO: Americká v Plzni je od srpna 2021 uzavřena automobilové dopravě.

Video
Video se připravuje ...

Americká ulice v Plzni je od srpna 2021 uzavřená pro automobilovou dopravu.  Romana Vébrová

Fotogalerie
8 fotografií