Nyní jim tak v teráriu snižují teplotu a vlhkost. „Chceme napodobit podmínky v jejich přirozeném prostředí a tak je připravili na jarní rozmnožování,“ řekl mluvčí zoo Martin Vobruba.

Když se páření povede, samice naklade po dvou měsících do dutin stromu až 11 vajec. Pokud půjde vše, tak jak má, zhruba za sedm měsíců se vylíhnou mláďata, která jsou ihned samostatná. 

Šmakuje jim víno

Pár těchto plazů, kterým je pět let, obývá v zahradě Tropický pavilón, konkrétně část Filipíny – Motýlí ráj. Vzácným ještěrům se tu daří, dobře prospívají. 

„Zvláštností je, že na rozdíl od jiných druhů varanů netvoří jejich potravu jen maso, ale hlavně plody zralého ovoce. U nás jim chutná hroznové víno,“ dodal Vobruba.

Varan plodožravý

Žije na Filipínách. Obývá tropické lesy ostrovů Luzon, Polillo a Catanduanes. Nikde jinde ho už nenajdete. Žije skrytě, většinu času tráví na stromech či v puklinách skal.

Až do roku 1975 se myslelo, že tihle oplazi vyhynuli. Pak se ale našli v jedné lokalitě u hlavního města Manily, které je na ostrově Luzon. Může dorůstat délky až 180 cm.

VIDEO: Před třemi roky odchovali v plzeňské zoo poprvé jedovaté korovce mexické.

Fotogalerie
9 fotografií