Dřívější volná expozice, kterou plameňáci obývali, už nevyhovovala. Ptáky musí zahrada chovat kvůli možnému nebezpečí ptačí chřipky ve voliérách. Elegantní růžoví opeřenci si teď užívají v obdobě jednoho z největších evropských mokřadů Albufera na Mallorce.

Video
Video se připravuje ...

Nová expozice Mokřady Albufera v plzeňské zoo. Romana Vébrová

„Pro návštěvníky je zde vybudovaná pozorovatelna, podobná jako u močálů na Mallorce, a to včetně originálních plakátů. Podle nich si lidé sami určí, kterého ptáka pozorují,“ popsal zoolog Tomáš Peš.

Tenkozobci, čírky, kolihy

Voliéru kromě plameňáků obývají i vzácné druhy mokřadních druhů ptáků. Návštěvníci tu uvidí početné hejno tenkozobců opačných, v ČR ohrožené kolihy velké, čejky, čírky úzkozobé či ústřičníky. Většinou se zdržují v místě připomínajícím písečnou dunu.

Rybník uvnitř voliéry je přebudován tak, aby si plameňáci mohli stavět ve vlhkém bahně hnízda. Pro dotvoření dokonalé iluze je voliéra i okolí osázeno rostlinami domácími na Baleárech.

Plameňák růžový

Chov plameňáků sahá v plzeňské zoo až do 60. let minulého století. Zahradu obývali plameňáci chilští, které loni nahradili plameňáci růžoví. Ti ve volné přírodě Evropy žijí například v jižní Francii, Španělsku, Řecku, na ostrovech Kréta či Mallorka.

Rozpětí jejich křídel je až 170 cm. Šedá mláďata zrůžoví po třech či čtyřech letech. Půl století není pro tyto elegantní ptáky žádný věk, v zajetí se dožijí i osmdesátky. Zajímavostí je, že jejich oko je větší než mozek.

Fotogalerie
13 fotografií