Výří rodiče si vybrali k vyvedení potomků místo, kde mají dostatek potravy přímo pod zobákem. „Je to hned vedle skládky odpadu Vysoká, odkud mláďatům nosí výhradně jen potkany. Ta jsou díky tomu ve velmi dobrém výživovém stavu,“ popsal zvířecí záchranář Karel Makoň. Radost ochráncům kalí, že v regionu počty těchto našich největších sov rok od roku klesají.

Sem tam mládě

Mnohé z míst, kde dříve soví drobotina prospívala, jsou prázdná nebo je mláďat zoufale málo. Při kroužkování na Tachovsku se naposledy krčil na hnízdě jen jeden výří dorostenec.

Na rozdíl od blahobytných trojčat mu očividně chyběl potkaní výkrm. „Kromě peří ze sojky a zbytků ježka jsme na hnízdě nic dalšího nenašli,“ dodal Makoň. Objevit mladé výry je tak v regionu stále vzácnější.

Výr velký

V evropském měřítku největší sova, zvaná také král noci. Rozpětí křídel majestátního ptáka dosahuje až 180 cm, váha samic, které jsou těžší než samci, přesahuje čtyři kilogramy. S oblibou hnízdí na skalních římsách, pokud nenajde vhodné místo, zahnízdí i na zemi u kořenů stromů či pod vyvrácenými kmeny.

Samotářský dravec loví za soumraku či v noci, jeho kořistí jsou ptáci, hlodavci, troufne si i na srnče či lišče. Populace výrů v Plzeňském kraji dlouhodobě klesá. „Příčinou je rušení v době sezení sov na vejcích, způsob jeho hnízdění na zemi, doprava, dráty elektrického vedení a změna krajiny,“ vypočetl Makoň.

Nejmenším se daří

Poměrně dobře si vede protipól výra velkého, kulíšek nejmenší. „U Města Touškova na Plzeňsku se nám podařilo odchytit a okroužkovat samičku hnízdící v dutině smrku vysekané strakapoudem,“ řekl Makoň. Pozitivní je, že v našich lesích počty těchto nejmenších evropských sov oproti předešlým rokům narůstají.

VIDEO: Dálniční policisté zachránili sraženou sovu.

Fotogalerie
7 fotografií